YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 06 Mart 2018

UNDP'den 5. hedef için 5'te 5

  • UNDP Türkiye, Dünya Kadınlar Günü'nde Türkiye'den ilham veren beş güçlü kadının hikayesini anlatıyor.

    Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı - UNDP Türkiye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temalı 5. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine dikkat çekmek amacıyla Türkiye'nin beş farklı noktasından beş güçlü kadının hikâyesini yansıtıyor.

    UNDP, Dünya Kadınlar Günü için hazırladığı "Beşte 5" kampanyasında, Türkiye'nin farklı illerinde zorlukları aşarak sosyal ve ekonomik açıdan güçlenmeyi başaran ikisi Suriyeli beş farklı kadının hikâyesini kısa videolar ile anlatıyor. Konya Beyşehir Gölü'nde balıkçılık yapan Rahşan Civcir, Iğdır'da mayın temizleme alanında ilkyardım ve sağlık görevlisi olarak çalışan Sevda Çanak, Gaziantep'te cam atölyesinde tercüman olarak çalışan Münteha Helvacıkara, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezi'nde çevirmenlik yapan Zeina Mahli ile Şanlıurfa'da organik zeytin ve zeytinyağı üreten ve bölgenin kaybolmaya yüz tutmuş zeytin çeşitlerini gün yüzüne çıkartan Doç. Dr. Ebru Sakar, Beşte 5 kampanyası kapsamında kişisel güçlenme yolculuklarını ve çevrelerine nasıl ilham olduklarını anlatıyor.


    Yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için Ocak 2016'da yürürlüğe giren Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, diğer bir deyişle Küresel Hedefler'e 2030 yılına kadar ulaşılması amaçlanıyor. Hedeflerden beşincisi,kadının ekonomik, siyasi ve sosyal hayatta güçlendirilmesi de dâhil olmak üzere, toplumsal cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına odaklanıyor.

    Türkiye'de erkeklerin yüzde 70'ten fazlası iş hayatında iken her üç kadından ikisi işgücüne katılmıyor. Kadınların da erkekler kadar işgücüne katılabilmesinin küresel gayrisafi hasılaya yıllık katkısı 28 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. Uzmanlar, Türkiye'de  kadınlar ve erkeklerin ekonomiye eşit katılmaları durumunda kişi başına düşen milli gelirin yüzde 30 daha yüksek olabileceğine dikkat çekiyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu