YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 28 Şubat 2017

UNDP, orman köylerine güneş enerjisi götürüyor

  • UNDP’nin geliştirdiği Orman Köylerinde Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi için Sürdürülebilir Finans Mekanizması Projesi, ülkemizdeki orman köylerinde, köy kooperatifleri yoluyla şebekeye bağlı solar fotovoltaik sistemlerinin teşvik edilmesini ve finansmanını destekliyor. 

    Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – UNDP orman köylerinde güneş enerjisinden elektrik üretim tesislerini yaygınlaştırmayı ve bu yolla Türkiye’nin güneş enerjisi alanındaki kurulu kapasitesini artırmayı hedefleyen bir proje yürütüyor. Orman Köylerinde Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi için Sürdürülebilir Finans Mekanizması Projesi, Orman Genel Müdürlüğü Orman ve Köy İlişkileri Dairesi Başkanlığı (ORKÖY) öncülüğünde, özel sektör solar fotovoltaik - PV kurulum firmaları, kamu hizmetleri sunan özel sektör firmaları, yerli ve yabancı bankaların işbirliğiyle yürütülüyor.

    Projede aşağıdaki alanlarda gelişim amaçlanıyor:
    - Orman köylerinde kooperatifler yoluyla şebekeye bağlı en az 30 MW’lık kurulu solar PV gücün sağlanması için ORKÖY’ün kredi mekanizması bünyesinde sürdürülebilir bir enerji finansman mekanizmasının kurulması 
    - Enerji sektöründe 28.750 ton CO₂’ye eşdeğer karbon emisyonunun önlenmesi
    - Şebekeye bağlı PV sistemlerinde 30 MWp kümülatif kurulu güce ulaşılması
    - Şebekeye bağlı PV sistemlerinden yılda 47.520.000 kWh kümülatif toplam elektrik üretiminin sağlanması
    - Orman köylüleri için 450 iş pozisyonunun açılması

    UNDP’nin paylaştığı bilgilere göre, Türkiye’de orman köylerinin nüfusu yaklaşık 7,3 milyon. Bu rakam ülke nüfusunun %9,6’sını, kırsal kesim nüfusunun ise %35’ini oluşturuyor. Orman köylüleri, 2004 yılında 400 Dolar ortalama yıllık brüt gelir ile 5.780 Dolar olan ulusal ortalamaya kıyasla Türkiye’nin en yoksul kesimini oluşturuyor. Dezavantajlı kesimlerin finansal olanaklara erişimde karşılaştığı zorluklar, bu gelir grubundan çıkış konusunda bir kısır döngüye yol açıyor.

    Projeyle, Türkiye’nin orman köylerinde kooperatif modeli özelinde şebekeye bağlı solar PV’lerin teşvikini ve finansmanı destekleniyor. Orman kooperatiflerine maliyeti düşük konutsal solar PV sağlamak için yenilikçi kamu-özel sektör iş modellerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. 

    Proje sosyal kalkınmayı amaçladığı için güneş enerjisinden elektrik üretim tesislerinin kurulacağı orman köylerinde bu tesislerin işletme, bakım ve temizlik işlevlerinde kadınların görevlendirilmesi teşvik ediliyor. 

    Pilot olarak Afyon, Çorum, Elazığ, Konya’da başlayan projenin 2020 yılında tamamlanması hedefleniyor.

    Projeyle ilgili detaylı bilgiyi UNDP'nin sitesinden alabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu