YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 28 Şubat 2017

Yosundan üretilen 3B yazıcı ipi

  • ALGIX’in geliştirdiği 3 boyutlu yazıcı ipi, yosunlardan üretiliyor, daha az enerji tüketilmesini sağlıyor. 

    3 boyutlu (3B) yazıcılar yaygınlaşırken, ham madde olarak kullandıkları materyaller de çeşitleniyor. Daha önce kahve atıklarıyla üretim yapan 3B yazıcıdan bahsetmiştik. Bugünkü alternatifimiz ise daha da çevreci. Yosunlardan 3B yazıcı ipi üreten ALGIX’in çözümü hem üretim hem de yazıcı kullanımı aşamasında daha az enerji kullanılmasını sağlıyor. Bunun nedeni ise normal iplere göre daha düşük ısıda baskıya imkan tanıması.

    ALGIX’in üretimi, alg patlamalarına dayanıyor. Göllerdeki alg patlamalarıyla ortaya çıkan mikroyosunlar, doğal hayata zarar vermeden ayrıştırılıyor. Yosun kurutuluyor ve sonrasında plastik reçinelerle karıştırılarak 3B yazıcı ipi haline getiriliyor. İplerin %20’si yosundan, %80’i ise şekerden üretilen zehirsiz bir reçine türü olan PLA’dan (Polilaktik asit) üretiliyor.


    ALGIX’in çözümü, doğadaki malzemelerin dönüştürülerek yeniden kullanılmasından birkaç adım daha ötede. Zira kontrolsüz alg büyümeleri, gittikçe yaygınlaşıyor ve sudaki canlılara zarar veriyor. 3B yazıcıların yaygınlaşma hızı düşünüldüğünde, girdi olarak plastik yerine biyoçözünür ve çevre dostu bir alternatif üretmek de fark yaratıyor. 

    ALGIX’in tek üretimi 3B yazıcı ipi değil. Plastik köpük de markanın ürünleri arasında yer alıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu