YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 11 Eylül 2017

Türkiye'de Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesinin sonuçları açıklandı

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın UNDP ve UNIDO ile birlikte hayata geçirdiği "Türkiye'de Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi" başarılı şekilde tamamlandı.

    Türkiye'de Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) ile işbirliği içinde yürütüldü. Küresel Çevre Fonu'nun (GEF) desteklediği projenin diğer paydaşları ise Küçük Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE).

    Enerji verimliliği önlemleri alarak ve enerji verimli teknolojiler kullanarak etkin bir enerji yönetimi oluşturulması için sanayi kuruluşlarını teşvik etmeyi, böylece sanayide enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen projede:
    - OSB'lere ekipman desteği ve enerji verimliliği eğitimleri,
    - Eğiticilerin eğitimi,
    - Enerji yönetimi sistemi kurulmasına dair eğitimler,
    - Enerji etüt kılavuzları, basılı ve görsel enerji verimliliği eğitim materyalleri, sektörel rehber kılavuzları ve raporların hazırlanması,
    - Örnek detaylı enerji etütlerinin yapılması,
    - Enerji verimliliği portalının güncellenmesi,
    - Enerji Yönetim Sistemlerinin yaygınlaştırılması,

    gibi pek çok faaliyet gerçekleştirildi.

    Projeden satırbaşları...



    Sanayi işletmelerinde enerji etütleri yapıldı
    Proje kapsamında enerji ön etüt rehberi ve kontrol listesi geliştirilerek, 9 sanayi tesisinde ön etüt çalışması gerçekleştirildi.
    Enerji etütlerinin prosesleri de kapsayacak şekilde ve daha derinlemesine bir yaklaşımla yapılabilmesi için, sektörel bazlı detaylı etüt metodolojileri geliştirildi. Demir-Çelik, Çimento, Kâğıt, Seramik, Cam, Tekstil, Gıda olmak üzere 7 sektör için rehber ve kontrol listesi hazırlandıktan sonra, bu sektörlerde faaliyet gösteren 14 sanayi tesisinde detaylı enerji etütleri tamamlandı.

    OSB'ler test ve ölçüm ekipmanları ile desteklendi
    OSB'lerde enerji yönetim birimlerinin kapasitesini güçlendirmek amacıyla 11 farklı şehirdeki OSB'ye eğitimler verildi. Bu eğitimler, proje kapsamında tahsis edilen infrared kamera, infrared termometre, ultrasonik sıvı ölçer, enerji analizörü, çok fonksiyonlu HVAC cihazı, baca gazı analizörü, ultrasonik sızıntı dedektörü, takometre, iletkenlik ölçer gibi test ve ölçüm cihazlarıyla desteklendi. Ayrıca ölçüm cihazlarının kullanımı ile ilgili filmler hazırlanarak bilgiye daha fazla kişinin erişimi sağlanmış oldu.

    Bundan sonraki süreçte OSB'lerin enerji yönetim birimlerinde görevli personeli tarafından bu ekipmanlar kullanılacak, ölçüm verileri değerlendirilecek, çıkan sonuçlara göre enerji verimliliği, enerji yönetim sistemi gibi konularda alınması gereken tedbirler belirlenecek.

    Sanayi işletmelerinde Enerji Yönetim Sisteminin yaygınlaştırılması sağlandı
    Her biri 9 ay süren iki faz şeklinde 60 endüstriyel tesiste ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kuruluşu gerçekleştirildi. Sanayi işletmelerinde enerji yönetim sisteminin yaygınlaştırılması, böylece tesis düzeyinde enerjiye bütüncül bir anlayışla yaklaşılması, enerjinin daha yakından izlenmesi ve enerji verimliliğinin her aşamada iyileştirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

    Eğitimlerle 2000'den fazla mühendise ulaşıldı, güncel rehber ve yayınlar hazırlandı
    Sanayi işletmelerinden enerji hizmet sağlayıcılarına, OSB'lerden enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine birçok kurum ve kuruluşa yönelik enerji verimliliği konusunda toplantı ve eğitimler gerçekleştirildi. Enerji yönetim sistemleri, enerji etütleri, kıyaslama, finansal mekanizmalar, ölçüm cihazları, ölçüm teknikleri, projelerin teknik ve finansal analizleri, enerji performans yönetimi gibi konularda gerçekleştirilen eğitimlere 2.104 kişi katıldı.

    Pompa, fan, basınçlı hava ve buhar sistemlerinin optimizasyonu ile ilgili çeşitli kitaplar ve Enerji Yönetim Sistemi İçin Pratik Rehber, Ön Etüt Metodolojisi gibi yayınlar hazırlanarak enerji konusunda çalışan profesyonellere, danışmanlara, enerji yöneticilerine, sanayi işletmelerine ve ilgili derneklere dağıtıldı.

    Sanayi tesislerinde 485 enerji verimliliği uygulaması gerçekleştirildi ve bu sayede yıllık 111.722 TEP (ton petrol eşdeğeri) enerji tasarrufu sağlanmış oldu. Böylece sanayiden kaynaklanan 645.474 ton karbondioksit azaltımı yapılmış oldu.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu