YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 02 Ağustos 2017

2 Ağustos 2017: Dünya Limit Aşım Günü

  • Aşırı tüketim nedeniyle her yıl birkaç gün daha öne çekilen Dünya Limit Aşımı Günü, bu yıl 2 Ağustos olarak açıklandı. Özetle, doğanın 2017 için bize sunduğu kaynakları 2 Ağustos itibarıyla tükettik. 

    Küresel Ayak İzi Ağı’na (Global Footprint Network) göre “Dünya Limit Aşımı Günü”, insanlığın doğa üzerindeki yıllık talebinin, dünyanın bir yılda sağlayabileceği kapasiteyi aştığı gün olarak tanımlanıyor. 1997 yılında Eylül ayına denk gelen limit aşımı günü, 2017 yılında şimdiye kadarki en erken tarihini gördü: 2 Ağustos.

    İnsan aktivitelerinin doğa ve doğal kaynaklar üzerindeki baskısını ve tüketim alışkanlıklarını sembolize eden tarih, ekolojik ayak izi kavramını da yeniden gündeme getiriyor. Tükettiğimiz kaynakları üretmek ve yarattığımız atığı bertaraf etmek için gereken toprak ve su alanını işaret eden ekolojik ayak izimiz büyüdükçe limiti daha erken aşıyoruz.

    Türkiye 1,5 Dünya varmış gibi yaşıyordu, şimdi 1,9 Dünya varmış gibi yaşıyor

    WWF-Türkiye'nin yaptığı açıklamaya göre, bugün tüm insanlığın talebini karşılayacak tahmini doğal kaynak ihtiyacı için 1,7 Dünya gerekiyor.

    2012 yılında Türkiye 1,5 Dünya varmış gibi yaşarken, dünyadaki herkes bir Türkiyeli gibi tüketse 2030’da iki gezegene ihtiyaç duyulacaktı. Küresel Ayak İzi Ağı’nın 2017 verilerine göre, Türkiye artık 1,88 Dünya varmış gibi yaşıyor.

    Bugün Dünya Limit Aşım Günü. Bugün, tüketim biçimlerimizi değiştirmek, sürdürülebilir üretim modellerini benimsemek, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, gezegenimizi herkes için sağlıkla yaşanabilir bir yer haline getirmek için doğru gün.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu