YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 29 Aralık 2016

Doğadaki yalıtımcılar

  • Her canlının sıcak kalmak için farklı yöntemleri ve minik sırları var. 

    Biz insanlar, ısınmak için öncelikle yemek yiyoruz. Yediklerimiz sayesinde bedenimiz ısı üretiyor. Tabii sadece ısınmak değil, ısıyı korumak da önemli. Bunun için giyiniyoruz. Hatta havalar soğuksa kat kat giyiniyoruz. Üst üste kazaklar montlar giymemizin sebebi, sadece kumaşın kalınlığından faydalanmak değil. Giysilerimiz arasındaki katmanda biriken hava, ısı kaybını önlüyor. Böylece vücudumuza yalıtım yapıyor ve sıcak kalıyoruz.

    Peki ya giyinmeyi pek de tercih etmeyen hayvanlar ne durumda? 

    - Yeryüzünde üşümek istemeyen tek canlı biz değiliz. Dünyanın en soğuk köşelerini düşünelim ve kutuplara gidelim: Kutup ayılarının bizim gibi kat kat giyinme şansı yok fakat doğuştan gelen bir avantajları var: Kürkleri farklı katmanlardan oluşuyor. Üst kürk tabakası beyaz renkte olduğu için güneşin sıcaklığını soğuruyor. Deriye yakın daha ince ve küçük tüylerse sıcak havayı tutuyor. Tıpkı bizim kat kat giyinmemiz gibi, kutup ayıları da böylece sıcak kalabiliyor.
     
    - Tabii ki sorun her zaman üşümek değil. Aşırı sıcaklar da rahatsız edici olabiliyor. Yaşadıkları ortama göre renk değiştiren bazı hayvanlar bu konuda oldukça şanslı. Mesela boynuzlu kertenkele, deri rengini değiştirerek beden sıcaklığını sabitleyebiliyor. Nasıl mı? Sabah saatlerinde güneş gökyüzünde alçaktayken ve vücutları soğukken, derileri koyu renk alarak ısıyı soğuruyor. Saatler ilerledikçe güneş yükseliyor ve sıcaklık artıyor. Boynuzlu kertenkele de derisinin rengini soluklaştırıyor ve güneş ışınlarını yansıtmıyor. Böylece beden ısısı artmıyor, çöl sıcaklarına dayanabiliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu