YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 22 Aralık 2016

Hayvanlar âleminin menüsünde neler var?

  • Etoburlar, otoburlar, diyet yapanlar, çok iştahlılar… Hayvanlar âleminde her türün farklı bir beslenme anlayışı var. Hayvanların yemek saatinde işlerin nasıl gittiğine yakından bakmak ister misiniz?

    - Aslanlar çok iyi avcılardır. İyi görürler, iyi koku alırlar ve çok güçlüdürler. Aslanlar sürü halinde yaşar ve avlanır. Avlanma işini genelde dişiler üstlenir. Bir aslan bir günde 23 kg et yiyebilir. Bu da yaklaşık 250 hamburger köftesinden fazladır.

    - Aslanlar kadar iyi avcı olan timsahlar, hem karada hem de suda avlanırlar. Av kabiliyetlerini ise iyi gizlenmelerine borçludurlar. Timsahlar yemeklerini çiğneyemez. Avlarından kopardıkları parçaları doğrudan yutarlar. Güçlü çeneleri sayesinde bu koparma işini kolaylıkla yaparlar. Güçlü çenelerini tamamlayan dişleriyse sürekli yenilenir. Bir saldırı sırasında kaybolan dişin yeri boş kalmaz, yerine yeni diş çıkar.

    - Heybetli suaygırları vejetaryendir yani sadece bitkiyle beslenir. Tabii ki kocaman gövdelerine sadece bitkiyle enerji vermek pek de kolay olmaz. Bu nedenle bir günde yaklaşık 60 kg bitki yemeleri gerekir. Bu da, günün önemli bir kısmını beslenmeye ayırmaları anlamına gelir. Özetle, suaygırlarının yemek saati oldukça uzun sürer. 

    - Kelebekler çok iştahlı sayılmazlar. Çünkü fazla gıdaya ihtiyaçları yoktur. Parlak renkli çiçeklerin nektarını içmeleri yeterlidir. Arının bal yapması gibi, kelebekler de çiçeklerden beslenir. 

    - Yarasaların çoğunluğu böcekle beslenir ve gece avlanır. Bununla beraber yarasaların gözleri çok iyi görmez. Avlarını yakalamak için seslerini kullanırlar. Nasıl mı? Avlanırken bağırarak gönderdikleri ses dalgaları nesnelere çarparak kulaklarına geri döner, yani sesleri yankılanır. Buna ekolokasyon denir. Bu yankı yardımıyla yarasalar avlarının yerini bulur.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu