YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 07 Kasım 2016

Leonardo DiCaprio sunar: Tufandan Önce

  • Leonardo DiCaprio, herkesi iklim değişikliğiyle mücadeleye çağırıyor: Tufandan Önce yayında.

    İklim değişikliğiyle mücadele konusunda Hollywood’un en önemli sözcülerinden olan Leonardo DiCaprio’nun iklim değişikliği belgeseli Before the Flood (Tufandan Önce) internette yayınlandı. Belgeseli Türkçe dublajlı olarak izlemek isteyenler National Geographic Türkiye internet sayfasını ziyaret edebilir. Before the Flood’un televizyon gösterimi ise 26 Kasım Cumartesi saat 22:00’de National Geographic Türkiye TV'de gerçekleştirilecek. 

    Kurduğu vakıf aracılığıyla doğal hayat, okyanuslar ve ormansızlaşma alanında pek çok projeye destek veren Leonardo DiCaprio, son dönemde özellikle iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmaya öncelik vermiş, Oscar konuşmasında bile iklim değişikliğine atıfta bulunmuştu.

    Yaklaşık 2,5 yılda çekilen belgeselde DiCaprio iklim değişikliğinin dünyanın farklı köşelerini nasıl etkilediğini inceliyor, Obama’dan Ban Ki-Moon’a, Papa Francis’den Elon Musk’a kadar farklı dünya liderleriyle görüşüyor, bilim insanlarının iklim değişikliğiyle ilgili görüşlerini ve çözüm önerilerini aktarıyor. 

    Birleşmiş Milletler barış elçisi DiCaprio’nun BM İklim Liderleri Zirvesi’nde yaptığı konuşmayla açılan filmde Kanada’daki katran kumu tesislerine, Kuzey Kutbu’ndaki eriyen buzullara, yükselen su seviyesinden etkilenen Florida’ya, dünyanın üretim üssü olmanın bedelini hava kirliliğiyle ödeyen Çin’in başkenti Pekin’e, yüksek nüfusunun enerji ihtiyacını karşılamak için fosil yakıtlardan medet uman Hindistan’a, iklim değişikliğine yol açacak neredeyse hiçbir adım atmadıkları halde bu değişikliğin sonuçlarından en çok etkilenen Güney Pasifik Adaları’na, mercanların yok olduğu Bahamalar’a, palm yağı üreticilerinin ateşe verdiği ağaçlar nedeniyle ormansızlaşmanın en dramatik sonuçlarıyla karşılaşan Sumatra’ya kadar pek çok farklı durağa uğranıyor. Belgesel, DiCaprio’nun son filmi Revenant’ın iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini de anlatıyor: Filmin setinin yer aldığı Kuzey Kanada’da rekor sıcaklıklar nedeniyle karlar eriyince, 200 kişilik film ekibi filmi tamamlamak için seti Arjantin’e taşımak zorunda kalıyor.

    DiCaprio’nun yapımcılığını, Fisher Stevens’ın yönetmenliğini üstlendiği belgesel, film tadında ve 1 saat 40 dakika uzunluğunda. İşin yapımcısı ve yüzü Hollywood yıldızı olunca, müzikler de Trent Reznor, Atticus Ross, Gustavo Santolalla gibi sanatçılardan geliyor.

    Tufandan Önce'nin son derece doyurucu bir internet sitesi olduğunu da belirtelim. Before the Flood adresinde DiCaprio’nun yolculuğuyla ilgili detaylara, iklim değişikliğiyle ilgili bilimsel verilere, deniz seviyesindeki yükselmeleri gösteren etkileşimli haritalara, iklim değişikliğinin çözümüne yönelik karbon fiyatlamasından inovasyona, yenilenebilir enerjiden ormansızlaşmaya pek çok konuda anlaşılır makalelere yer veriliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu