YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 26 Nisan 2016

Verimlilik Haftası Özel: Su Verimliliği

  • Verimlilik Haftası içeriklerimiz su verimliliği uygulamalarıyla devam ediyor.

    Bu yıl 25 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında ülkemizde Verimlilik Haftası düzenleniyor. Bu haftaya özel olarak hazırladığımız içeriklerin ikincisinde su verimliliği hakkında bilgiler paylaşıyoruz…

    Artan nüfus ve büyüyen ekonomilere rağmen sınırlı kalmaya devam eden su kaynakları, dünyanın geleceğini etkileyecek bir öneme sahip. Son 50 yılda üçe katlanan küresel su tüketiminin önümüzdeki 10 yılda gelişmekte olan ekonomilerde %50, gelişmiş ekonomilerdeyse %18 oranında artacağı tahmin ediliyor. 

    Yaşamın vazgeçilmezi su, üretim için de önemli bir girdi ve üretim söz konusu olduğunda rakamlar daha iddialı hale geliyor: 2000-2050 yılları arasında üretimde kullanılan suya olan talebin yaklaşık %400 artması bekleniyor. Ülkemizin su tüketim ihtiyacının ise önümüzdeki 25 yılda 3 kat artması bekleniyor. 

    Üretimde kullanılan her damla su, ürünlere su ayak izi olarak yansıyor. Bireysel ve toplumsal olarak su ayak izimizi küçültmek için yapabileceğimiz pek çok şey var. Öncelikle ev ve ofislerimizde su tasarrufuna yardımcı olan uygulamaları benimsememiz şart. Suyun sürdürülebilirliğine destek verecek bu tip günlük alışkanlık değişiklikleri, kısa vadede faturalarımızı da hafifletiyor. 



    Daha sonra biraz daha büyük çaplı düşünerek su ayak izimize ve doğa üzerindeki etkimize odaklanabiliriz. Kullandığımız ürünleri bilinçli seçerek, atıklarımızı geri dönüştürerek, sadece su değil enerji tasarrufuna da dikkat ederek; özetle sürdürülebilir bir hayat kurarak sudaki ayak izimizi azaltmak mümkün. 

    Türkiye’de suyun yüzde 11’i sanayide, yüzde 15’i evlerde ve yüzde 74’ü tarımda kullanılıyor. Bu nedenle üretim ve tarımdaki verimlilik projelerine özel önem vermek gerekiyor. 



    Su tüketiminde aslan payını tarımsal üretimin almasının sebebi, vahşi sulama yöntemleri. Tarımda kullanılan suyun yüzde 75’i salma sulama, yüzde 17’si yağmurlama ve yüzde 8’i damla sulama şeklinde tüketiliyor. Tarımsal üretimde damla sulama gibi yöntemlerin kullanılması sadece su tasarrufuna değil pek çok farklı alanda iyileşmeye yol açıyor. Damla sulama yöntemiyle, salma sulamadakiyle aynı miktarda su kullanılarak üç kata kadar fazla alan sulanabiliyor. Böylece susuzluktan nadasa bırakılan tarım alanları üretime kazandırılıyor, verim artıyor. Tarımda suyun akıllı kullanımı toprakların tuzlanmasını ve erozyonu da önlüyor.



    Su verimliliği projeleri denince akla, atık su arıtımı ve yeniden kullanımı, yağmur suyunun toplanması, makine ekipman parkının modernizasyonu ve bakımı, su tasarruflu musluk ve tesisat malzemelerinin kullanılması gibi başlıklar geliyor. Üstelik bu tip projeler, üretim sürecindeki pek çok farklı alanı tetiklediği için önemli oranda katma değer sağlıyor. Su verimliliği projeleriyle, enerji maliyeti, ham madde kullanımı ve onarım masrafları azalırken, sera gazı salımında da düşüş görülüyor. Tüm bu çalışmalar sonucunda üretim sürecinde sağlanan verimlilikle, daha çok ve daha kaliteli ürün ortaya çıkıyor.

    Suyu en çok kullanan sektörler arasında gıda, içecek, tekstil, tarım, enerji üretimi, denizcilik, eğlence ve üretim gösteriliyor. Bu sektörlerdeki pek çok yenilikçi verimlilik uygulamasıyla suda farklı oranlarda tasarrufa gidilebiliyor. Örneğin bazı büyük içecek şirketleri üretim tesislerinde kullanılan suyu son 10 yıldır sürekli azaltıyor. 500 odalı bir turizm tesisinde yüzme havuzu, duş ve lavabolarda kullanılan suyun arıtılarak sulama ve soğutma kulesi gibi alanlarda yeniden kullanılmasıyla her yıl yaklaşık 30.000 m3 su tasarruf edilebiliyor. Büyük ölçekli bir kimya üretim tesisinde otomatize sistemler ve yüksek teknolojiye sahip ekipman kullanımına geçilerek elde edilen yıllık su tasarrufu 130.000 m3 seviyelerine ulaşabiliyor. 

    Verimlilik Haftanız kutlu olsun.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu