YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 18 Nisan 2016

Mutlu yıllar dünya!

  • 22 Nisan Dünya Günü yaklaşırken, gezegenimize bir doğum günü hediyesi vermek için ağaç dikmeye ne dersiniz?

    Geçtiğimiz haftalarda şahit olduğumuz Falcon 9’un okyanusa tek parça halinde inmeyi başarması, uzay yolculuğu için bir dönüm noktasıydı. SpaceX’in roketi, taşıdığı kargoyu Uluslararası Uzay İstasyonu’na bırakmasının ardından okyanustaki platforma dikey şekilde inebildi. Bu başarının, roketin veya roketteki parçaların yeniden kullanılabilmesine imkan verdiği için uzay uçuşlarının geleceğini değiştireceğine inanılıyor. Verimli ve sürdürülebilir uzay seyahatlerini ve yapılacak keşifleri kuşkusuz biz de destekliyoruz. Bununla beraber, ufukta yeni gezegenlerin görünmesinin, ilk göz ağrımız dünyayı ihmal etmemiz için bir gerekçe olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle 22 Nisan Dünya Günü'ne özel bir yazı hazırladık.

    Emektar gezegenimiz dünya tam 4,5 milyar yaşında. Bu sürenin özellikle son birkaç yüzyılında sanayileşme, aşırı tüketim ve tabii ki iklim değişikliği nedeniyle ne yazık ki ki yıpranmış durumda. Bu sorunlara dikkat çekmek için son 46 yıldır 22 Nisan tarihinde Dünya Günü kutlanıyor. Bu özel günde iklim değişikliği, çevre kirliliği gibi sorunlara dikkat çekilirken daha iyi bir gelecek için cesaret verici öneriler paylaşılıyor.

    Dünya Günü ilk kez 22 Nisan 1970’te kutlandı. 20 milyon Amerikalının katıldığı ilk yürüyüş, ekolojik hareket için önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor. Temiz Hava, Temiz Su, Tehlike Altındaki Türler gibi çevreyle ilgili pek çok yasa bu tarihten sonra gündeme alınıyor. 

    Şu anda Dünya Günü ağında 196 ülke ve 50.000 paydaş var ve her yıl 1 milyardan fazla insan Dünya Günü aktivitelerine katılıyor. Tıpkı geçtiğimiz ay kutladığımız Dünya Saati gibi, Dünya Günü de iklim değişikliği, çevre kirliliği, su kıtlığı, ormansızlaşma gibi konulara dikkat çekerken, sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerji gibi konularda devletlerin daha cesur adımlar atması için gündem yaratıyor.

    Daha önce Yeşil Şehirler, İklim Değişikliği, Temiz Hava, Sular Harikası Dünya gibi pek çok farklı temayla kutlanan Dünya Günü’nün 2016 teması “Dünya için Ağaçlar” olarak seçildi. Biz de dünyayı daha yaşanılır kılacak ağaçlar ve ormanlar hakkında biraz araştırma yaptık:

    - Yeryüzündeki bitki, hayvan ve böcek türlerinin %80’ine ev sahipliği yapan ormanlar, biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ekosisteme sahip. 
    - Dünyada tarım, sanayi ve ev tüketiminde kullanılan suyun %75’i ormanlardaki su havzalarından temin ediliyor. 
    - Dünyada 1,6 milyar insan orman alanları sayesinde yaşamını sürdürüyor. 
    - Türkiye’de yaklaşık 22 milyon hektarlık orman alanı var. Bu orman alanı, ülke yüz ölçümünün %28’ini kaplıyor.
    - Orman varlığı, yağışların yoğunluğunu yakından etkiliyor. Çünkü ormanlar, toprağa düşen suyun gökyüzüne geri dönmesine ve böylece bulutların ve yağışın oluşmasına katkı sağlıyor. 
    - Yağışlarla gelen suyun akış hızını yavaşlatan ormanlar, toprak kayması, sel gibi doğal afetlerin de önüne geçiyor. 

     

    - Dünya topraklarının üçte biri ormanlarla kaplı olsa da, ormansızlaşma büyük bir tehdit olmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayımladığı yeni rapora göre, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin koyduğu 2030 hedefinin yakalanması için dünyada ormansızlaştırılan alanların geri kazanılması amacıyla her yıl 300 milyar dolardan fazla kaynak kullanılması gerekiyor.
    - Küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %12-20’si ormansızlaşmadan kaynaklanıyor. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nin paylaştığı bilgilere göre bir orman ekosistemi hektar başına 350 ton CO2 eşdeğerine kadar karbon tutabiliyor. Dolayısıyla 10 hektarlık bir orman, birçok fabrikanın veya sanayi tesisinin yıllık sera gazı salımını sıfırlayabiliyor.
    - Dünya 1990-2015 yılları arasında toplam ormanlık alanının %3’ünü kaybetti. Son beş yılda ise yıllık 5,8 milyon hektar doğal orman alanı yok oldu. Bu durum her geçen saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde ormanın yok olması anlamına geliyor.
    - Orman tahribatı en fazla tropik ve yarı tropik bölgelerde, az gelişmiş ülkelerde gerçekleşiyor.
    - Türkiye'de 21,5 milyon hektar orman alanının % 48'i erozyona maruz kalıyor.



    22 Nisan Dünya Günü’nde 4,5 milyar mum ve dev bir pastaya ihtiyacımız yok. Tek yapmamız gereken, dünyayı daha temiz tutacak, ona daha rahat nefes aldıracak, onu kendi renkleri olan mavi ve yeşilden ayırmayacak adımlar atmak. Bu yıla özel olarak ağaç dikmek iyi bir fikir olabilir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu