YUKARI

Keşfet

Eklenme Tarihi: 22 Mayıs 2013
meyve

Meyveler nasıl oluşur?

  • Yaz mevsimi geldi çattı… Artık günler gecelerden daha uzun, yani okulda son zil çalıp da evlerimize dönme vakti geldiğinde dışarıda hala güneşi görüyoruz. Hem de ne güneş; içimizi ısıtan cinsten…

    Merhaba Arkadaşlar!

    Yaz aylarında en çok ne içiyoruz diye sorsam? Hep bir ağızdan “Su!” deriz, öyle değil mi?

    Peki ya, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu suyu başka nerelerden alabiliriz desem?

    Bu sorunun cevabı hem çok basit hem de çok lezzetli… MEYVELER!
    Kaç tanemiz eve gelip de buzdolabında erik gördüğüne seviniyor? Peki ya çilek? Kiraz?

    İşte bu yazımızın konusu: Meyveler nasıl oluşuyor?
    Meyveler, sadece çiçek açan bitkilerde oluşur. Bir meyve ağacı önce çiçek açar, sonra çiçeklerin yerini birer meyve alır.
    Meyveler içlerinde tohum barındırırlar. Bazı meyvelerde tek bir tohum vardır. Bazılarında ise birçok tohum… Mesela eriğin içinde bir çekirdek (yani, eriğin tohumu) varken, narın içinde birçok tohum vardır.

    Peki siz şu bilmecenin cevabını biliyor musunuz?
    “Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim, bin tane…”

    Meyvelerin sulu ve tatlı olmalarının nedeni, bitkinin özsuyuyla beslenmeleridir. Peki, bitkiler niye meyvelerinin böyle tatlı ve renkli olmalarını ister? Çünkü tohumlarının uzak yerlere taşınabilmesi için yardıma ihtiyaç duyarlar.

    Mesela bir şeftali ağacını ele alalım. Yeni bir şeftali ağacının çıkması için şeftali meyvesinin içerisindeki tohumun toprağa temas etmesi gerekir. Ama şeftali ağacının üzerindeki tüm şeftaliler ancak o ağacın dibine düşebilir. Bir şeftali ağacının altında birçok şeftali ağacı yeşerse de yaşaması çok zor olur.

    İşte, ağaçlar bunu bildiklerinden, meyvelerinin hayvanlar tarafından yenebilir olmalarına çalışırlar. Etli ve sulu meyveler hayvanlar tarafından yenir. Ama meyvenin içerisindeki tohum hayvanın sindirim sisteminde parçalanmaz ve dışkıyla dışarı atılır. Böylece meyvenin içerisindeki tohum hayvanlarla birlikte daha uzak yerlere taşınmış olur.

    Bunun dışında, bazı hayvanlar tohumları hemen yemez ama sonra yemek için saklarlar. İşte bu tohumlar eğer bulundukları yer uygunsa çimlenir ve büyümeye başlar.

    Sevgili çocuklar, artık bunları öğrendiğimize göre, bundan böyle meyve yerken aslında ne yediğimizin de farkında olacağız. Hatta yediğimiz bazı meyvelerin tohumlarını çöpe atmayıp bir saksı içerisine ekebiliriz.

    Kendi meyve ağacımızın büyüyüp çiçek açmasını görmek kim bilir ne keyifli olur…