YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 14 Ocak 2016

Megatrendlerle enerjinin geleceği

  • Geleceğin enerjisi, enerjinin geleceği... Global Enerji Dönüşümünde Megatrendler raporu, yenilenebilir enerjiyle ilgili beş önemli megatrende dikkat çekiyor.

    WWF Almanya ve LichtBlick işbirliğiyle hazırlanan “Global Enerji Dönüşümünde Megatrendler” raporu iklim değişikliğinin gölgesinde, fosil ve nükleer çağdan daha düşük riskli temiz enerji çağına geçişle ilgili ipuçlarını veriyor. Her yenilikte söz konusu olduğu gibi, yeni nesil enerjide de erken yola çıkanları büyük fırsatlar bekliyor. Rapor, bu fırsatları kaçırmak istemeyenlere beş megatrende dikkat etmelerini öneriyor:

    1. Fosil çağı için sonun başlangıcı
    Yenilenebilir enerjide görülen gelişme, ABD ve Çin’in etkin bir küresel iklim rejimine dair iklim koruma taahhütü, yine ABD ve Çin’de kömür kullanımının azalması ve petrol fiyatlarındaki önemli düşüş; fosil çağının kapanmaya başladığına dair ipucu veriyor. Bu trendin arkasında iklim değişikliğine ek olarak, gittikçe oynaklaşan enerji fiyatları ve fosil enerji üretiminin sağlığa etkileri konusunda farkındalığın artması da yer alıyor.

    2. Enerjinin geleceği şimdiden burada
    Enerji dönüşümü tüm dünyayı etkilerken, özellikle güneş ve rüzgar içinde bulunduğumuz yüzyılın ana enerji kaynakları haline geliyor. 2013’te dünya genelinde kurulan yenilenebilir enerji santrallerinin üretim kapasitesi toplamı, kömür, gaz ve nükleer santrallerin üretim kapasitesi toplamını aştı. Yenilenebilir enerji sektörü, yatırım anlamında da, geleneksel enerji teknolojilerinin oldukça önünde bulunuyor.


    3. Enerjinin geleceği yenilenebilir
    Yenilenebilir enerjinin gelişmesinin en önemli nedenlerinden biri maliyetlerdeki düşüş. Karaya kurulan rüzgar santralleri şu anda en uygun maliyetli yenilenebilir enerji çözümü gibi görünüyor. Bununla birlikte Almanya’da güneş enerjisi maliyetlerinin 2005’ten beri %80 düştüğünü de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yatırım uzmanları da dünyanın pek çok bölgesi için güneş enerjisinin en uygun maliyetli elektrik üretim teknolojisi olduğuna analizlerinde yer veriyor. Rüzgar ve güneş enerjisi yaygınlaştıkça, yenilenebilir enerjinin kullanımı elektrik üretiminden ulaşım ve ısınma gibi alanlara da yayılacak.

    4. Enerjinin geleceği yerelde
    Yenilenebilir enerji geliştikçe, dev santrallerin yerini çok sayıda küçük santral alıyor. Büyük rüzgar ve güneş santralleri sistemdeki yerini muhtemelen koruyacak olsa da, özellikle dünyanın yoksul bölgelerinde, halkın hem üreten hem de tüketen olarak küçük ölçekli santrallerden uzun vadede faydalanması bekleniyor. 

    5. Enerjinin geleceği dijitalde
    Geleceğin enerji sistemini şekillendirecek en önemli gelişmelerden biri, rüzgar ve güneş enerjisi üretimlerindeki değişkenlik olacak. Bu değişkenliğin dengelenmesi için enerji sektörünün BT çözümlerine odaklanması gerekiyor. Ayrıca depolama teknolojilerindeki maliyet düşüşü güvenilir enerji tedariği ve yenilenebilir enerjiye %100 geçiş için ümit veriyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu