YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 03 Ocak 2025

2025’ten itibaren ‘Neredeyse Sıfır Enerjili bina’ dönemi başlıyor

  • 2025’ten itibaren yeni binalarda yenilenebilir enerji kullanımı zorunluluğu yüzde 10’a çıkıyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile 2025 yılı itibarıyla, toplam yapı inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan tüm binaların ‘Neredeyse Sıfır Enerjili Bina’ (NSEB) olarak inşa edilmesi zorunlu hale geliyor. Ayrıca, yenilenebilir enerji kullanım oranı yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarılarak enerji verimliliği konusunda daha iddialı bir hedef belirlendi.

    Yeni dönem: NSEB konsepti
    ‘Neredeyse Sıfır Enerjili Bina’ konsepti, enerji verimliliği yüksek, enerji ihtiyacının belirli bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan binaları ifade ediyor. Yönetmelikteki değişiklikle, yeni inşa edilecek binaların enerji kimlik belgesindeki performans sınıfının en az ‘B’ olması şartı korunurken, kullandığı enerjinin en az yüzde 10’unun güneş enerjisi panelleri, ısı pompaları gibi yenilenebilir enerji sistemlerinden sağlanması zorunlu tutuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu dönüşümle hem enerji tasarrufu hem de karbon emisyonlarının azaltılması yönünde önemli bir adım atıldığını belirtti. 2023 itibarıyla NSEB konseptiyle inşa edilen 2 bin 200 bina sayesinde yıllık 281 gigawatt saat enerji tasarrufu sağlanırken, 66 bin ton eşdeğer karbon salımı azaltıldı.

    2025 ve sonrası: Büyük hedefler
    2025 yılından itibaren her yıl yaklaşık 30 bin binanın NSEB standartlarında inşa edilmesi hedefleniyor. Bu binalar sayesinde yıllık 1850 gigawatt saat enerji tasarrufu ve 450 bin ton eşdeğer karbon salımı azaltımı bekleniyor. 2035 yılına kadar ise bu değerlerin yıllık toplamda 102 bin gigawatt saat enerji tasarrufu ve 25 milyon ton karbon emisyonu azaltımı düzeyine ulaşması öngörülüyor.

    Sürdürülebilir gelecek için önemli bir adım
    Binalarda enerji performansını artırmayı ve yenilenebilir enerjiyi teşvik etmeyi amaçlayan bu düzenleme, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması açısından kritik bir rol oynayacak. Güneş enerjisi, ısı pompaları ve diğer yenilenebilir enerji sistemlerinin zorunlu hale gelmesi, hem çevresel hem de ekonomik faydaları artıracak. Bu adım, daha yeşil ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru atılmış güçlü bir politika olarak öne çıkıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu