YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 15 Nisan 2025

Yenilenebilir enerjide yeni bir ufuk: Osmotik enerji

  • Sürekli bir enerji kaynağı olması açısından öne çıkan Osmotik enerji, karbon salımı yapmıyor ve çevresel etkileri oldukça düşük.

    İklim değişikliğiyle mücadelede sürdürülebilir çözümler arayışı hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Güneş ve rüzgâr gibi yaygın yenilenebilir kaynakların yanında, daha az bilinen ancak büyük potansiyele sahip bir enerji türü dikkat çekmeye başladı: Osmotik enerji, namıdiğer ‘mavi enerji’.

    Osmotik enerji nedir?
    Osmotik enerji, tatlı su ile tuzlu suyun birleştiği noktalarda, iki ortam arasındaki doğal tuzluluk farkından elde ediliyor. Bu süreç, osmoz adı verilen bir fiziksel olguya dayanıyor. Tatlı su, yarı geçirgen bir zar üzerinden daha yoğun olan tuzlu suya geçmeye çalışırken oluşan basınç farkı sayesinde enerji üretilebiliyor. Fiona Blin Domínguez’in Earth.Org için yazdığı makalede bu durum; ‘Sürekli gerçekleşen sessiz bir yıldırım çakması’ olarak tanımlanıyor (Domínguez, 2025).

    İnsanlık için bir umut kaynağı
    Her ne kadar bu fikir, 1970’lerde gündeme gelmiş olsa da, teknolojik sınırlamalar nedeniyle uzun süre uygulanabilir olmamıştı. Hollanda’da Redstack ve Norveç’te Statkraft gibi firmaların küçük ölçekli denemeleri olmuş ancak ekonomik ve verimlilik sorunları nedeniyle sürdürülememişti. Fransa merkezli bir girişim olan Sweetch Energy, bu alanda devrim niteliğinde bir teknoloji geliştirerek bu durumu değiştirmeye aday. Geliştirdikleri İyonik Nano Osmotik Difüzyon (INOD) teknolojisi, sadece 10 nanometre boyutundaki gözeneklere sahip biyomalzemelerle üretilen zarlar sayesinde iyon geçişini çok daha verimli hale getiriyor. Bu zarlar, önceki teknolojilerin 1 W/m² üretimine karşılık, 20-25 W/m² enerji üretme potansiyeline sahip (Domínguez, 2025).

    OsmoRhône: Endüstriyel ölçekli ilk adım
    2024 sonunda faaliyete geçen pilot tesis OsmoRhône, Rhône Nehri ile Akdeniz’in birleştiği bölgede kuruldu. Bu bölge, Fransa’daki en yüksek osmotik enerji potansiyeline sahip yer olarak seçildi. Tesisin nihai hedefi ise 500 megavat kapasiteye ulaşmak; bu da yaklaşık 1.5 milyon haneye elektrik sağlamaya yetecek bir güç anlamına geliyor (Domínguez, 2025).

    Bu girişim neden önemli?
    Osmotik enerji, hava koşullarına bağlı olmayan, sürekli bir enerji kaynağı olması açısından öne çıkıyor. Ayrıca karbon salımı yapmıyor ve çevresel etkileri oldukça düşük. İklim değişikliği kaynaklı buzulların erimesiyle oluşan tatlı su artışı, bu enerji türünün potansiyelini daha da artırabilir. Böylece osmotik enerji hem iklim değişikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkan tatlı suyu kullanarak enerji üretebilir hem de bu değişiklikle mücadeleye katkı sunabilir. Sweetch Energy’nin çalışmaları sayesinde osmotik enerji, teoriden pratiğe geçme yolunda büyük bir adım atmış durumda. Enerji üretiminde çeşitliliği artırmak ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek adına bu gibi alternatif kaynaklara yatırım yapmak, artık bir tercih değil; bir zorunluluk.

    Kaynak:
    Domínguez, F. B. (2025, Mart 27). Osmotic Power: The Next Wave of Renewable Energy. Earth.Org. https://earth.org/osmotic-power-the-next-wave-of-renewable-energy/

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu