YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 27 Ocak 2016

Enerji depolamasında maliyetler düşüyor

  • Dünya Enerji Konseyi’nin paylaştığı rakamlara göre, önümüzdeki 15 yıl içinde enerji depolama maliyetlerinin %70 düşmesi bekleniyor.

    Geleceğin enerji senaryosunda enerjinin yenilenebilir olması ve verimli kullanılması kadar öne çıkan bir başlık daha var: Enerjinin depolanması. Güneş, rüzgar gibi performansı bölgeden bölgeye ve zamandan zamana değişiklik gösteren enerji kaynaklarının kullanımı arttıkça enerji depolaması da önem kazanıyor. Çünkü bir bölgede fazla üretilen enerjinin, enerji açığı olan başka bir bölgeye transfer edilmesi veya bir dönem fazla üretilen enerjinin daha az enerji üretilen bir dönem için saklanması gerekiyor. Özetle enerji üretiminde denge sağlamanın yolu, enerji depolamasından geçiyor.

    Dünya Enerji Konseyi’nin yeni yayımladığı rüzgar ve güneş enerjisine odaklanan araştırma, önümüzdeki 15 yıl içinde enerji depolama maliyetlerinin yaklaşık %70 düşebileceğini gösteriyor. Güneş ve rüzgar enerjisi üretim maliyetlerindeki düşüşe bir de depolama avantajı eklenince, yenilenebilir enerjinin rekabet avantajı oldukça artacak gibi görünüyor.

    Araştırmacılar bu tahmini yaparken hesaplamalarına teknolojik yenilikler kadar piyasa şartlarını avantaja dönüştürebilecek adımları da katıyor. Örneğin yazın bol olan güneş enerjisinin düşük fiyattan satılması yerine depolanarak fiyatların yükseldiği -hava şartlarının bulutlu olduğu- dönemde satılmasıyla elde edilecek gelir, depolama maliyetleri için önemli bir girdi olabiliyor.


    Dünya Enerji Konseyi’nin konuyla ilgili beş önerisi var:
    Sadece maliyete odaklanmayın, çünkü en ucuz olan her zaman en iyi değil
    Depolama söz konusu olduğunda maliyet tahminlerinden ziyade bütünsel ve çok boyutlu yaklaşımı benimseyin
    Daha esnek pazarların gelişimi için operatörler ve düzenleyicilerle birlikte çalışın
    Depolama teknolojilerini özel politikalarla teşvik edin 
    Şebekelerin genişletilmesinde depolamayı vazgeçilmez bir unsur olarak kabul edin

    Enerji depolamasındaki maliyet düşüşleri ev tipi güneş enerji sistemlerinden elektrikli arabalara kadar pek çok alanı doğrudan etkiliyor. Yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması için daha uygun ve kolay uygulanır depolama çözümlerini izlemeye devam edeceğiz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu