YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 24 Ocak 2016

Güneş enerjisinde likit çağ

  • Likit güneş enerjisi hücreleriyle, yeni nesil güneş panelleri farklı yüzeylere yayılabilir.

    Güneş enerjisinin yaygınlaşması için en büyük potansiyel güneş panellerinin farklı zeminlere uygulanmasında görülüyor. Bu zeminleri pencerelerden akıllı telefon ve tablet ekranlarına kadar genişletmenin yolu ise likit veya benzer formdaki güneş enerjisi hücrelerinin üretiminden geçiyor. Daha önce pencerelere uygulanabilecek film panellerden bahsetmiştik. Avustralya’dan gelen benzer bir haber, esnek güneş enerjisi hücrelerini müjdeliyor.

    Avustralya kökenli araştırma kurumu CSIRO’nun geliştirdiği yazıcı, yeni nesil güneş enerjisi hücreleri için prototip üretime başladı. Yazıcının mürekkebi, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren likit hücrelerden oluşuyor. Yazıcıdan çıkan hücreler plastik gibi uygun maliyetli zeminler üzerine yerleştiriliyor. Bu şekilde üretilen farklı ebatlardaki paneller pencerelerde veya mobil telefon ekranlarında kullanılabiliyor.


    Sistem, plastik üzerine uygulanması nedeniyle ciddi bir maliyet avantajı barındırıyor. Yapılan testlere göre bulutlu havalarda klasik panellere göre daha iyi çalışıyor. Bununla beraber, standart güneş panelleri, bu hücrelere göre 10 kat daha verimli. Bu nedenle projenin şimdiki amacı, yeni nesil güneş hücrelerinin verimini artırmak.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu