YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Mayıs 2012

Bursa'yı "çöp" aydınlatıyor

  • 28 Mayıs 2012 Ntvmsnbc
    Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hamitler Katı Atık Depolama Alanı'nda kurduğu sistemle metan gazından saatte 4 bin 800 kilovat elektrik üretiyor.

    Bursa'da "çöp"ten elektrik üretilerek aydınlatma yapılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, elektrik üretiminin başladığı tesislerde yaptığı açıklamada, önemli bir çevre projesinin hayata geçirildiğini vurgulayarak, depolama sahasında oluşan gazların, yatay ve dikeyde yerleştirilen borulama sistemiyle toplandığını ve gaz motorlarında elektrik enerjisine dönüştürüldüğünü belirtti.

    Depolama alanlarında oluşan ve karbondiokside göre 21 kat daha zararlı olan metan gazının neden olduğu sera etkisinin de önüne geçildiğini anlatan Altepe, "Şu anda yaklaşık 22 bin konutu aydınlatabilecek saatte 4 bin 800 kilovat elektrik üretimi sağlandı. İlave yatırımlarla bu 9 bin 800 kilovata kadar çıkacak" dedi.

    Altepe, firmanın ürettiği elektriği TEAŞ'a sattığını, cironun yüzde 41'inin ise Büyükşehir Belediyesi'ne kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

    "Bunun yanında yer kirası da aldığımız için Bursa'nın rantının en iyi şekilde yine bu kente döndüğü önemli bir projeyi hayata geçirmiş olduk. Elektrik üretim tesislerinin yanına 4 bin metrekarelik bir sera kurulacak. Serada hiç enerji kullanmadan, sistemin soğutma suyu aracığıyla ısıtma sağlanacak ve tarımsal üretim yapılacak."

    Büyükşehir Belediyesi tarafından katı atıkları ekonomiye kazandıracak projenin ihalesi, 2010 yılı sonunda gerçekleştirildi. Üretilecek elektriğin yüzde 10'unun Büyükşehir Belediyesi'ne kalması şartıyla açılan ve 4 firmanın katıldığı ihaleyi, oranı yüzde 41'e kadar çıkaran ITC-K Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş, AKDAŞ Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortak girişimi kazandı. Yaklaşık 10 milyon liraya mal olan yatırımın ardından saatte 4 bin 800 kilovat elektrik üretimi sağlandı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu