YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Şubat 2012

Organiğe talep artıyor

  • 16 Şubat 2012 Ntvmsnbc

    Alman tüketicilerin organik ürün talebi artıyor. Ancak Alman ziraatçiler, bu talebe yetişemiyor. Nitekim Nürnberg’de başlayan Organik Ürünler Fuarı'na (BioFach), uluslararası üreticilerin rekor katılımı sürpriz olmadı.

    Domatesler Hollanda’dan, salatalıklar İspanya'dan... Muzlar Kolombiya'dan ve mercimek ise Kanada'dan... Alman süpermarketlerindeki organik ürün raflarında, çeşitli ülkelerden gelen lezzetleri bir arada bulmak mümkün. Almanya’da organik ürün talebi, giderek büyüyor. Geçtiğimiz yıl organik ürün satışı, Almanya’da bir önceki yıla oranla yüzde 10 artış gösterdi. Ancak yerli ziraatçiler bu talebe yetişemiyor. Aksine Alman çiftçiler, ekolojik ekim yerine daha çok biyogaz elde edilen mısır ekimini tercih ediyor. O nedenle Almanya’nın organik ürün ithalatı giderek büyüyor. Ancak Federal Ekolojik Gıda Ekonomisi Birliği Başkanı Alexander Gerber, bu açığın üründen ürüne değişiklik gösterdiğini belirtiyor: "Örneğin organik patates üretiminde Almanya kendi ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor, havuçta ise ancak yüzde 50’sini. Ancak domates ve biberde ihtiyacın yüzde 80’ini, ithal ürünler oluşturuyor. Süt, Avusturya ve Danimarka’dan ithal ediliyor, domuz eti yine Danimarka, Hollanda ve İtalya’dan. Bu açıdan tek bir büyük ihracatçıdan söz etmek mümkün değil, bu üründen ürüne farklılık gösteriyor."

    Organik Ürünler Fuarı'na katılım rekor seviyede.Almanya’da artık her 5 kişiden biri, haftada en az bir kez organik ürün satın alıyor. Almanya organik ürün ihtiyacını, öncelikli olarak Avrupa ülkelerinden temin etmeye çalışıyor. Doğu Avrupa ülkeleri bu anlamda giderek Almanya’nın tahıl ambarı haline geliyor. Ancak iş pirinç, kahve ve muz ihtiyacına gelince, organik ürün ithalatçıları dünyanın farklı kıtalarına uzanıyor. Bu ihtiyaçlar Pakistan, Ekvador ve Brezilya’dan karşılanmaya çalışılıyor. Ancak Alexander Gerber’e göre, uzun süren sevkiyat sırasında organik ürünlerin bozulmadan Almanya’ya ulaştırılması pahalıya mal oluyor: “Ürünlerin üretimden, işlenmeye, sevkiyata kadar her ticari aşamada kontrol edilip gerekli koşullarda üretilip muhafaza edildiğine dair sertifikalandırılması gerekiyor.  Bu da organik ürünlerin temin edilmesinde bize en büyük külfeti oluşturuyor.”

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu