29 Ocak 2012 Cumhuriyet
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda rüzgar ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurmak amacıyla yapılacak lisans başvurularında ölçüm yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirledi.
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, ölçüm tebliğinin tamamlanmasının milyarlarca dolarlık yeni güneş ve rüzgar santralının yatırıma dönüşmesi için çok kritik bir aşama olduğunu söyledi.
Köktaş, ''Artık ülke olarak elektrik üretiminde rüzgarı arkamıza aldık, yüzümüzü güneşe döndük'' dedi. Ölçümlerin başlayıp tamamlanması ile bu yılın sonunda güneş lisans başvurularını almayı planladıklarını belirten Köktaş, düzenleme sayesinde hayat bulacak yatırımların ekonomik büyüklüğü hakkında şu bilgiyi verdi:''Rüzgarda yaklaşık 11 bin megavatlık proje için lisanslandırma sürecini tamamlıyoruz. Uzun vadede önümüze 20 bin megavatlık bir rüzgar enerjisi kurulu güç hedefi koyduğumuza göre önümüzdeki dönemde lisans başvurusu yapılacak yaklaşık 9 bin megavatlık proje için ölçüm yapılacak. Bu da yaklaşık 9 milyar avroluk bir yatırım demek. Güneşte de kısa vadede 600 megavatlık bir hedef var. Bugünkü yatırım değerlerinden hesapladığımızda toplam 1,5 milyar avroluk bir yatırım için ölçüm yapılacak. Böylece toplamda 10 milyar Avroyu aşan bir tutar var. Ancak güneşte 600 megavatla başlayıp 10 bin megavata kadar çıkabilecek bir potansiyelimiz olduğunu düşünürsek bu rakamlar çok daha büyüyecektir.''
Yatırımcıların bu ölçümler sayesinde rüzgar ve güneş gibi yerli kaynaklardan en yüksek verimle elektrik üretmesini hedeflediklerini belirten Köktaş, bu tür ölçümlerin projelerin daha akılcı olmasını ve böylece uluslararası kriterlere göre finanse edilebilmesini sağlayacağını kaydetti.
60 metrelik direklerle ölçüm yapılacak
EPDK düzenlemesine göre, ölçüm istasyonları, rüzgar ve güneş enerjisine dayalı üretim tesisinin kurulacağı lisans başvurusu yapılacak santral sahası alanında yer alacak. Rüzgar ölçüm direğinin yüksekliği en az 60 metre olacak.
Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere lisans başvurusunda bulunan tüzel kişiler tarafından, tesisin kurulacağı saha üzerinde şartlara uygun olarak elde edilmiş en az 6 ayı yerinde ölçüm yapılmış olmak kaydıyla asgari 1 yıl süreli veri sunulması zorunluluğu getirildi.
Yatırım yapılacak sahada saatlik yeryüzünün yatay düzlemindeki bir metrekaresine gelen toplam güneş radyasyonu ölçülüp kaydedilerek en fazla üretilebilecek enerji miktarı belirlenecek.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013