19 Eylül 2011 Radikal
Rize'de yüksek gerilim hattı kurulmasına karşı çıkan köylüler halatlarla direkleri yıkmaya çalıştı
Rize’deki vadilerde hidroelektrik santrallerin ardından enerji iletimi için yüksek gerilim hatlarının çekilmeye başlaması tepkilere neden oluyor. Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’nde protesto gösterisi düzenleyen köylüler, yüksek gerilim hattı direğini halatla çekerek yıkmaya çalıştı, enerji iletim hattı altında kalan arazileri için ücret ödeneceği gerekçesiyle gönderilen ’Pazarlığa çağrı’ mektuplarını yaktı. Santral binasına yürümek isteyen köylüler ile yolu kesen Jandarma ekipleri arasında tartışmalar oldu.
JANDARMA SANTRAL BİNASI ÖNÜNDE BARİKAT KURDU
Rize’de mahkeme kararları ve yöre halkının tepkilerine rağmen yapımı sürdürülen ve tamamlanan hidroelektrik santrallerinin üreteceği enerjinin iletimi için vadilere yüksek gerilim hatları çekilmeye başlandı. Senoz Vadisi’ndeki yüksek gerilim hatları düzenlenen gösteri ile protesto edildi. Çataldere Köy meydanında toplanan köylüler ile onlara destek veren, ’Karadeniz İsyandadır Platformu’ (KİP) üyesi yaklaşık 100 kişi, ’Karadeniz’de yüksek gerilim var’, ’Senoz Vadisi, kanser vadisi olmasın’, ’HES’inizi yıkarız, telinizi keseriz"’pankartları ve ’Yüksek gerilim istemiyoruz’ sloganları ile elektrik üretimine geçen Uzundere Hidroelektrik Santrali binasına doğru yürüyüşe geçti. Santral binasına 100 metre kala yol jandarma ekiplerince kesildi. Barikat kuran ve grubun geçişine izin vermeyen jandarma ile köylüler arasında tartışmalar oldu. Jandarmanın geçişlerine izin vermediği köylüler dönerek, girdikleri bir tarla içerisindeki yüksek gerilim direği altında toplandı.
DİREĞİ HALATLA YIKMAYA ÇALIŞTILAR
Elektrik direğine tırmanarak halatı bağlayan köylüler, hep birlikte direği yıkmaya çalıştı. Yöre şivesiyle, ’Ander kalsun HES’lerunuz’ sloganı atan köylüler, "Bu size biz gözdağıdır. Bu direkleri kaldırmazsanız, bir gün bunları yerinde bulamayacaksınız" diyerek HES şirketlerine seslendi. Burada basın açıklaması yapıldı ve köylüler adına ortak metni bölümler halinde Zeynep Holoğlu, Açelya Bal ve Kıymet Eroğlu okudu. Kıymet Eroğlu, rant uğruna yaşama can veren suların borulara aktarılarak vadilerin ölüme terk edilmesinin yetmediğini, şimdi de yüksek gerilim hatları ile köylülerin başta kanser olmak üzere birçok hastalık riski ile karşı karşıya bırakıldığını belirterek şöyle konuştu: "Bilimsel araştırmalarla Karadeniz’deki kanser vakalarında Çernobil’in yanında yüksek gerilim hatlarının da etkisi olduğu ortaya konuldu. Bugüne kadar Karadeniz kanserden çok çekti ve bu konuda çok duyarlıdır. Öyle görünüyor ki önlem alınmazsa Çernobil’in yerini yüksek gerilim hatları alacak. Bütün bilimsel araştırmalar ortada iken, devlet ve şirketler Karadenizlilere, ’Pazarlığa çağrı’ başlığı taşıyan bir mektup göndermektedir. Bu mektupla halka, gerilim tellerinin irtifa hakkının kamulaştırıldığı beyan edilerek kendilerinin belirlediği fiyatlarda sözde pazarlığa çağrılmaktadır. Kepazelik ve bir utanç anıtı olan bu mektup Karadenizlinin yükselen isyanına hız verecek ve onu daha da güçlendirecektir. Bu ne pazarlığıdır, böyle pazarlık olur mu? İnsanın insanı böyle bir pazarlığa çağrıma hakkı var mıdır? Siz yolunuzu şaşırmışsınız. Aksi halde insanları bu can pazarlığına çağırma pervasızlığını göstermezdiniz. Sağlığın, canın pazarlığı olur mu? Bu bize bu vadilerden gidin demektir. Yaşam alanlarımıza yerleştirilen bu ölüm saçan hatlar derhal yıkılmalıdır. HES projelerinin bir uzantısı olan hatlar HES projeleri ile birlikte vadilerden sökülüp atılmalıdır. HES’ler yıkılana, yüksek gerilim hatları sökülene kadar mücadelemize devam edeceğiz."
Grup daha sonra enerji iletim hattı altında kalan arazileri için ücret ödeneceği gerekçesiyle TEİAŞ tarafından görüşmeye çağrıldıkları ’Pazarlığa çağrı’ mektuplarını yakılan ateşe attıktan sonra dağıldı.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013