YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Haziran 2011

Sokak hayvanları için Yem Pati

  • 30 Mayıs 2011 Cumhuriyet

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını giderebilmek için kentin belli noktalarına özel olarak üretilen ve güneş enerjisiyle çalışan sensörlü ''Yem Pati'' adı verilen istasyonlar kurdu.

    Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığınca yürütülen proje kapsamında sokak hayvanları, Kartepe, İzmit, Gebze ve Başiskele'ye birer adet kurulan Yem Pati istasyonlarında kuru mama ve suya rahatça ulaşabiliyor.

    Güneş enerjisiyle çalışan sensörlü makineler, sayesinde yem ve su ihtiyaçları karşılanan hayvanların vatandaşları rahatsız etmeden yaşamlarını sürdürmeleri sağlanıyor.
    Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, gazetecilere yaptığı açıklamada, sokak hayvanlarına yönelik yaptıkları çalışmalara yeni bir çalışmayla devam ettiklerini söyledi.

    Sokak hayvanlarının birçok zaman aç ve susuz kaldığını belirten Poyraz, şöyle devam etti:
    ''Hayvanlar buldukları çöp benzeri şeylerle karınlarını doyuruyorlardı. Bu esnada bulaşıcı hastalıkları insanlara ve hayvanlara bulaştırma riski ile çevre kirliliği oluşturarak sağlık açısından tehlike teşkil ediyordu. Bunun üzerine 'biz nasıl bir çözüm üretiriz?' diye birlikte hayvan dernekleri yetkilileri ve hayvanseverlerin görüşlerine de başvurarak bu çözümü ürettik. Bu çalışmanın diğer belediyelere örnek olacağı düşüncesiyle hayırlı olsun diyorum.''

    Yem Pati adlı verilen makinelerinin yem ya da su bittiğinde otomatik olarak kapları dolduracağını anlatan Poyraz, ''Makinede şamandıra sistemi olduğundan su bittiğinde anında şebeke hattından depo doldurulacak. Makinelere de zaman zaman kontrol yapacak olan ekiplerimiz yem bırakacaklar'' diye konuştu.

    Her bir istasyonunun maliyetinin 9 bin TL olduğunu ifade eden Poyraz, ''Maddi boyutu çok düşük. 9 bin TL'lik bir istasyonla sokak hayvanları artık Kocaeli'de aç-susuz kalmayacak'' dedi.

    Kocaeli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Algan ise ''İnşallah bu çalışma bir ilk olduğu gibi örnek olacaktır. Ben bakanlığımıza da zaten bu konuda gerekli örnek taslağı da göndereceğim. Benim tahminime göre diğer illerde de bu uygulama başlayacaktır'' diye konuştu.

    Gölcük Hayvan Hakları Aktivisleri Derneği Başkanı Gülçin Taşkın da sokak hayvanlarına yönelik böyle bir projenin Türkiye'de ilk olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

    ''Bundan gurur duydum. Proje başarılı olursa aç hayvanımız kalmayacaktır. Çünkü bizim gayemiz bu. Hayvanlar sağlıklı olsun, sahipsiz hayvanlar güçten düşmesin, istediği yerde mama bulabilsin, su bulabilsin ve rahat bir ortamda da gitsin ömrünü tamamlasın. Bizim elimizden tuttuğu her türlü desteği bize verdikleri için Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederiz. Burada da gördüğüm manzara o hayvanların mama yiyip, su içmeleri beni çok mutlu etti, çok sevindirdi. Eminim ki bu başarıya ulaşacak, başarıya ulaşması için elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Çok mutluyum.''
     
    Yem Pati'nin özelliği

    Büyükşehir Belediyesi Veteriner Şube Müdürü Fatma Dilber ise Yem Pati'lerin son derece yararlı ve kullanışlı olduğunu söyledi.

    Mama istasyonlarının paslanmaz, yosunlanmaz olduğunu ve ısıyı da stabil tutabildiğini ifade eden Dilber, Yem Pati istasyonlarının güneş enerji sistemi ile çalıştığını, bu yönüyle doğa dostu özellik taşıdığını belirtti.

    İstasyonlarda otomatik kilit sistemi olduğunu da aktaran Dilber, termosifon özellikli ve izolasyonlu makinenin kuru mamanın dışarıdan azaldığını gösteren bir gösterge koyduklarını böylece hem gönüllülerin hem de ilçe belediyesi görevlilerinin alana gelip makinede ne kadar mama kaldığını görüp haber verebilmelerini sağladıklarını söyledi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu