03/09/2007 Radikal
Konya'da iki yıl öncesine kadar on binlerce kuşa ev sahipliği yapan Bolluk, Tersakan ve Düden Gölleri de kurudu. Doğal Hayatı Koruma Derneği: Konya Ovası'nın toprağı son yıllarda Mars'a döndü...
AA - KONYA - Dünyanın en önemli 200 havzası arasında yer alan Konya Kapalı Havzası'nda iki yıl öncesine kadar birçok türde on binlerce kuşa ev sahipliği yapan Bolluk, Tersakan ve Düden Gölleri de kurudu. Doğal Hayatı Koruma Vakfı'na (WWF) göre bölgenin toprağı, giderek 'Mars'a benziyor... Küresel ısınma yüzünden çölleşmenin ilk başlayacağı yer olarak gösterilen Konya Kapalı Havzası'nda sulak alanlar bir bir yok oluyor. 1985'te 16 bin hektarlık sulak alana sahip, küçük karabatak, alaca balıkçıl, yaz ördeği, dikkuyruk, bataklık kırlangıcı, büyük cılıbıt, paspaş patka, büyük ak balıkçıl, tepeli pelikan gibi binlerce kuşun uğrak yeri olan Hotamış Sazlığı tamamen kurudu. Kaynaklarının üzerine baraj kurulan Akgöl'ün (Ereğli Sazlıkları) sadece tabelası kaldı. 1990 yılına kadar 11 bin 250 hektar sulak alanı bulunan yıllarca kerkenez, macar ördeği, sakarca, leylek, bataklık kırlangıcı, bozkır delicesi ve kır baykuşu gibi kuşlara ev sahipliği yapan Eşmekaya Sazlığı da çöl görünümünde. Tuz Gölü çevresinde yer alan Cihanbeyli ilçesindeki 1150 hektarlık Bolluk Gölü'nden bu yaz geriye çölü andıran kuru toprak kaldı. 6 bin 400 hektar alanı bulunan, kılıçgaganın kuluçkaya yattığı, çok sayıda su kuşunun geldiği Tersakan Gölü de (Kaz Gölü, Deveci Gölü) tamamen kurudu. Toplam 860 hektarlık alana sahip Kulu Gölü, son yıllardaki küresel ısınma yüzünden ilk önce ikiye ayrıldı. Bölgede Düden ve Küçük Göl olarak bilinen göller yaz ördeği, paspaş patka, dikkuyruk, kılıçgaga, büyük cılıbıt, Akdeniz martısı, gülen sumru, angıt, dikkuyruk ve flamingolara ev sahiliği yaptı. Yaz aylarında pancar ve hububat tarımı için su motorlarıyla doğrudan suyun çekildiği, bilinçsiz tarımsal sulamanın yapıldığı bölgedeki Düden Gölü tamamen kurudu. Küçük Göl ise küçük bir alana sıkışmış haliyle küresel ısınmaya direnmeye çalışıyor. 830 hektardan 400 hektara düşen Kulu'daki Samsam Gölü de can çekişiyor. Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü de bataklık haline geliyor.
WWF International'ın gözü burada Tuz Gölü'nün kapladığı sulak alan 260 bin hektardan 130 bin hektara geriledi. Dünyanın 'nazar boncuğu' denilen 5 milyon yıllık Meke Gölü bataklık gölü haline geldi. WWF- Türkiye Su Programı Müdürü Buket Bahar Dıvrak'a göre bölgede çölleşme yakın: "Bu yüzden WWF International, Konya Kapalı Havzası'yla özel olarak ilgilenmeye başladı. Konya Ovası'nın toprağı son yıllarda adeta Mars toprağına döndü. Birçok sulak alanın kuruduğu, diğerlerinin kuruma tehlikesi yaşadığı havzada tehlike çanlarına kulak verilmeli."
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=231782
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013