YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Ekim 2010

Nadir Bitkilere Koruma

  • 13.10.2010 NTVMSNBC

    Ardahan'da, ''Nadir Bitkilerin Korunması Projesi'' kapsamında, kente özgü nadir bitkiler, Posof ilçesinde toprakla buluşturuldu.

    Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından yürütülen projede, kentteki zengin bitkisel hayatın sürdürülmesi amaçlanıyor.

    Çevre ve Orman İl Müdürü Özcan Öztürk, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Nadir Bitkilerin Korunması Projesi'' kapsamında üç yıl önce tehlikede olan Ardahan'a ait 5 nadir bitki için başlatılan çalışmanın olumlu sonuç verdiğini söyledi.

    Proje kapsamında, Sarı Çiçek, Kafkas zambağı, Çıldır zambağı, Filbahri ve Ardahan Gülü soğanı olmak üzere birçok bitkinin yetiştirildiğini ifade eden Öztürk, ''Bugün yaklaşık 200 bitki toprakla buluşturuldu. Ardahan'ın endemik bitkiler konusunda zengin bir ilimizdir. Bu zenginliği korumak için çalışıyoruz'' diye konuştu.

    Son 50 yılda dünyada meydana gelen sanayi alanındaki gelişmeler ile nüfus artışının, doğa üzerindeki baskıyı arttırdığını dile getiren Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: ''Sanayi alanındaki gelişmeler ve nüfus artışı ekolojik dengeleri bozmuş, bir çok bitki ve hayvan türünün yok olmasına neden olmuştur. Dünyada ve Türkiye'de olduğu gibi Ardahan'da da sahip olunan değerlerin farkına varmak ve onların korunmasını sağlamak son derece önem kazanmıştır. İşte bu proje bu açıdan son derece önemlidir. Proje kapsamında ilimizde yer alan önemli bitki alanları, çiçekli bitki çeşitliliği ve bunların içinde türleri yok olma tehlikesi altında bulunan türler tespit edilmiş, toplanan anaçlardan elde edilen soğanlar, yeniden doğaya dikilmek üzere çoğaltılmıştır.''

    Öte yandan Ardahan-Posof karayolunun 1. kilometresindeki mesire alanına, 200 Kafkas zambağı ve Sarı çiçek soğanı ekildi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu