YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Ekim 2010

Lüfer AB Gündemine Girdi

  • 13.10.2010 Atlas

    Denizlerimizin en lezzetli ve bol balığı olmasına rağmen son yıllarda soyu tükenme tehlikesine giren lüfer, AB Denizcilik ve Balıkçılık Komisyonu Komiseri Maria Damanaki'ye anlatıldı. Bir zamanlar bolluğuyla dikkat çeken lüferin tezgahlarda kilosunun 100 TL'yi geçmesi balığın ne kadar az çıktığının göstergesi.
     
    Lezzeti ve bolluğu ile yıllarca İstanbulluların en çok yediği balık olan lüferin hızla tükendiğinin yapılan araştırmalarla ortaya çıkmasının ardından yerel balığımız AB Denizcilik ve Balıkçılık Komiseri'nin de gündemine girdi. Avrupa Birliği'ni denizcilik ve balıkçılık bakanı düzeyinde temsil eden Yunan Maria Damanaki, AB müktesabının 13. bölümündeki balıkçılık başlığı için Türkiye'ye geldi. İlk kez Aralık 2009'da Milliyet'in duyurduğu hızlı tükenişin ardından başlatılan kampanyalara rağmen balığın rezervlerinde düzelme olmadığını belirleyen TÜDAV (Türkiye Denizcilik Araştırmaları Vakfı) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, görüşme fırsatı bulduğu AB Denizcilik ve Balıkçılık Komiseri Maria Damanaki'na balığın denizlerimizdeki dengenin korunması açısından önemini anlattı.

    Lüfer ve Ege önerisi ilgisini çekti

    İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi de olan Öztürk, lüferin korunması ve rezervlerinin arttırılması için yaptıkları koruma çalışmalarını anlatırken, AB'den destek istedi. Lüferin korunması için alınması gereken önlemler hakkında Öztürk'ten bilgi alan Damanaki, projelere destek olacaklarını ifade ederek, bilim adamları ve Fikir Sahibi Damaklar'ın düzenlediği lüfer kampanyalarını not etti. Öztürk'ün, Ege Denizi'nde Türk-Yunan Balıkçılık Komitesi'nin kurulması önerisini de olumlu karşılayan Damanaki, Akdeniz ve Karadeniz'de balıkçılık korunma alanları kurulmasını da doğru buldu. AB müktesebatının 13. maddesi olan balıkçılık konusunun açılmasını isteyen Öztürk, balıkçılığın geliştirilmesi için birlikten daha somut adımlar atılmasını istediklerini vurguladı. Lüferin korunması için başlatılan kampanyaları ilgiyle dinleyen Damanaki, İstanbullu için özel yeri olan balığın korunması için destek sözü verdi. Prof. Dr. Öztürk, 'AB komiserine lüferin önemini ve hızlı tükenişinin nedenlerini sıraladım. Koruma projelerini paylaştıktan sonra destek vereceklerini söyledi. Ege'de iki ülkenin ortak balıkçılık komisyonu kurma önerime de sıcak baktı. O'na Doğu Akdeniz Balıkları kitabımı hediye ettim. Lüferin korunması denizlerimizdeki tükenişi durdurmak için bir fırsat olabilir. Bir zamanların en bol balığının tükeniyor olması herkesi düşündürmeli' dedi.

    Hem damağa hem göze hitap eden İstanbullu: Lüfer

    İstanbul'la özdeşleşen ve birkaç yıl öncesine kadar balıkçı ağlarında sıkça yakalanmasına rağmen yapılan araştırmalarla şimdi soyunun tükenme tehlikesine girdiği anlaşılan lüfer, en pahalı balık olarak tezgahlardaki yerini almaya başladı. En lezzetli ve bol balık olarak bilinirken hızla azaldığının fark edilmesiyle başlatılan koruma projelerinin ardından mevsimin ilk lüferlerinin tanesi 25- 30 TL'den satılmaya başlandı. Ortalama olarak 250-300 gram gelen lüferin kilosu böylece 100 TL'yi geçerken, tezgahlardaki en pahalı balık ünvanını aldı. Kadıköy ve Beşiktaş'taki balık pazarlarındaki tezgahların sadece birkaçında görülebilen lüfer fiyatıyla, kalkan balığını da geçti. Kalkanın kilosu 50-60 TL'ye satılırken ortalama 4 lüferin bir kilo ettiği düşünülürse kilosu 100-120 TL'ye kadar çıkıyor. 1 kg'a kadar çıkan palamutun tanesi bile 14 TL'den satılırken, lüferin az çıkmasının fiyatını arttırdığı görülüyor. Sofralara gelen diğer balıklara oranla daha lezzetli olan ve görsel olarak göz zevkine daha çok hitap eden lüferdeki hızlı tükenişin fiyatları daha da arttırması bekleniyor. Balıkçı tezgahlarında barbunun kilosu 30 TL, karagözün kilosu 20, levrek 13-14 TL, mezgit 12-14 TL, çupra ise 13-14 TL'den satılıyor.

    Fikir Sahibi Damaklar adına konuşan Defne Koryürek, 'Denizlerimizde balık kalmadı. Çocukken yüzüne bakmadığımız istavritin kasası bile 100 TL'den işlem görüyor. Çocukluğumda sürüler halinde Boğaz'dan geçerken oltayla tuttuğumuz lüferin tanesi ise 30 TL'ye çıkıyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı denizlerimizde avlanma yasağını uzatmaz, Boğaz'ı gırgır avına açarsa lüferi gelecek yıl daha da pahalıya yiyeceğiz. Bir sonraki yılda zaten yiyemeyeceğiz' dedi. (Kaynak: Gökhan Karakaş - Milliyet)  

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu