YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Eylül 2010

Hayat Kurtaran Operasyon

  • 15.09.2010 Radikal

    Kurumakta olan bir dere yatağında yaşama tutunmaya çalışan 285 su kaplumbağası hayata döndürüldü.

    İzmir’in önemli turizm merkezlerinden Alaçatı'da, doğaya duyarlı kişiler yetkilileri harekete geçirerek 285 su kaplumbağasının hayatta kalmasını sağladı.

    Çeşme Alaçatı'da Yeni Garaj ile Şehitlik arasında eski bir dere yatağında çok az miktardaki su birikintisinde yaşam mücadelesi veren ‘Mauremys caspica’ türü su kaplumbağalarının durumunu gören çevre sakinleri, Alaçatı Belediyesi'ne 28 imzalı bir dilekçe vererek hayvanların kurtarılmasını istedi. Dilekçe üzerine harekete geçen Alaçatı Belediyesi, ne yapılması gerektiğini İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne sordu.

    Buradan gelen yetkililer müdahale edilmemesi durumunda su kaplumbağalarının kısa süre sonra öleceğini görerek, çevrede hayvanlara uygun bir yaşam alanı bulunması için çalışma başlattı. Kısa bir araştırmadan sonra Çeşme'ye yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta Birgi ile Barbaros köyleri arasındaki göletlerde karar kılındı. İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri bunun üzerine bir operasyonla 285 kaplumbağayı teker teker yakalayarak yeni yaşam alanlarına nakletti.

    Doğaseverlerin uyarısı sonuç verdi

    Doğasever Eda Ayşe Tolunay su kaplumbağalarının durumunu ilk olarak bir Alman ve Türk komşularının fark etmesi üzerine harekete geçtiklerini söyledi. Tolunay, “Eğer bu kaplumbağalar oradan almasaydı kesin öleceklerdi. Bunlar doğa hayvanı oldukları için normalde insanlar tarafından beslenmemeleri gerekiyordu ama sıkışıp kaldıkları alanda beslenebilecekleri balık ve kurbağa gibi canlılar kalmadığından biz yörede oturanlar gelip ekmek atıyorduk. Açlıktan ekmek kapmak için birbirleriyle yarışıyorlardı. Yazları güneşlenmeyi seven bu hayvanlar, kışı suyun dibinde kış uykusuna yatarak geçirirlermiş. Kurtarılmamış olsalardı son çare bataklık haldeki su birikintisinin dibindeki çamura girip orada ölüp gideceklerdi. Su kaplumbağaları beslenebilecekleri ve yaşamlarını devam ettirecekleri yeni özgür ve doğal bir sulak yaşam alanına nakledildiği için öncelikle duyarlı davranışları nedeniyle Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'a ve İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ediyoruz” dedi.

    Her canlının yaşam hakkına saygı
     
    Alaçatı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç da doğadaki her canlının yaşam hakkına saygı duyulması gerektiğini belirtti. Konudan haberdar olur olmaz zaman yitirmeden İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile irtibata geçtiklerini kaydeden Dalgıç, su kaplumbağalarının kurtarılması için yürütülen çalışmaları yakından takip ettiklerini söyledi. Dalgıç, “285 tane su kaplumbağasının yeni yaşam alanlarına taşınması profesyonel bir çalışma gerektiriyordu. Son derece duyarlı davranan İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne doğaseverler ve Alaçatılılar adına ben de çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu