02.08.2010 Cumhuriyet
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, cep telefonlarının insan sağlığını olumsuz etkilediğini ve sağlıklı yaşamı yok ettiğini belirterek, hem keseye hem sağlığa zarar verdiğini söyledi.
ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde cep operatörlerinin birbirinden farklı tarife ve metotlarla tüketicileri etkilediğine işaret ederek, tüketicilerinde bu fırsat kaçmasın diyerek hem ekonomik hem de sağlık açısından çok şeyler kaybettiğini vurguladı. ÇETKODER Başkanı Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cep telefonuyla konuşmanın yanı sıra, fotoğraf ve video çekimi yapıyorsunuz. Radyo dinliyor, tv seyrediyor, müzik dinliyorsunuz. Hatta çetleşiyor yazışıyorsunuz. Tansiyon ölçeniniz var. Banka hesaplarını yöneten var. Kısaca teknolojinin bir nimeti olarak değerlendiriyorsunuz. Ama bir şeyin farkında değilsiniz. O da sağlığınız elinizden gidiyor. Yavaş yavaş gittiği için farkında değilsiniz. Yiten giden ise öncelikle sağlığınız."
Cep telefonu beyin tümörüne yol açıyor
ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, saatlerce telefonda konuşmanın yanlış olduğunu kaydederek, özellikle de cep telefonunun ağır riskli olduğunu, uzun süreli telefonda konuşmanın ciddi şekilde sağlığı etkilediğini ifade etti. Cep telefonunun yaydığı elektro dalgaların bir müddet sonra beyin hücrelerini yok ettiğinin altını çizen ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, beyin tümörüne neden olduğunu savundu. Göktaş cep telefonunun zararlarını şöyle sıraladı: "İşitme problemi yaratıyor. İnsanda bağışıklık sistemini bozuyor. Baş ağrısı, sersemleme yapıyor, duyma hissini bozuyor. Dikkat bozukluğuna sebep oluyor. Görüş alanında daralma yapıyor. Kalp ve damar rahatsızlıklarını sebebiyet veriyor. Kan hücrelerinin bozulmasına, embiryoların bozulmasına, yoğun stres ve yorgunluk hissine neden oluyor. Kadında düşük yapmaya sebep oluyor. Yüksek tansiyon, genetik yapının bozulması, sperm sayısının azalması, beyaz kan hücresinin artması (yani kanser), cilt kanserinin artması, kan ve beyin bariyerinin zedelenmesi gibi çok ciddi hasarlar veriyor."
"Cep telefonu ile görüşme kısa ve öz tutulmalı"
ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş, "Son 30 sene içinde neyi neden ve niçin tükettiğimizi düşünmeden ve üretmeden tüketen bir toplum haline geldiğimiz için bu işinde suyunu çıkardık" diyerek cep telefonunun ihtiyacı olanın da olmayanın da elinde taşıdığını belirtti. Cep telefonu ile görüşmelerin kısa ve öz tutulması gerektiğini ifade eden ÇETKODER Başkanı Göktaş, "Bunu elinde taşımak medeniyet, uygarlık, çağdaşlık değildir. Medeniyet, uygarlık, çağdaşlık bilinçsiz kullanmak değildir. Lütfen dikkat edin" diye konuştu. ÇETKODER Başkanı Göktaş, birbirinden cazip reklamlara ve tarifelere kanıp bir o operatör bir bu operatör diyerek gezinip bol bol konuşmanın getirisi olmadığının altını çizerek, "Hem kesenize zarar hem sağlığınıza zarar. Cep telefonunu gün içinde vücudunuzdan olabildiğince uzakta, çantada; çantanız yoksa en dış cebinizde taşımaya özen gösterin" dedi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013