YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Temmuz 2010

Dalgıçlardan 'Yunuslara Özgürlük' Protestosu

  • 11.07.2010 Radikal

    Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaklaşık 50 dalgıç, havuzlarda gösteri için kullanılan yunusların serbest bırakılması için dalış yaptı.

    Bodrum’un Gümbet koyunda toplanan dalgıçlar, yaklaşık 22 metre uzunluğundaki "Motif" isimli tekneyle Büyük Rif açıklarına geldi.

    "Yunus parklarına gitmeyin" yazılı tişörtler giyen dalgıçlar, "Yunuslara özgürlük" diye slogan atarak, havuzlarda gösteri amaçlı tutulan yunusların serbest bırakılmasını istedi.

    Dalgıçlar daha sonra "Yunus parklarına gitmeyin" yazılı pankartı su üstünde ve altında açarak, "Özgür Yunuslar, Özgür Dalgıçlar" adıyla protesto dalışı gerçekleştirdi.

    "Yunuslar denizlerde özgür kalmalılar"

    Protesto dalışına katılan BADİM Başkent Dalış ve İlkyardım Merkezi’nden dalgıç Ayça Kandemir, yunusların ticari amaçlı olarak havuzlara konulmasını ve üzerlerinden para kazanılmasını protesto ettiklerini söyledi.

    Havuzlardaki yunusların serbest bırakılmasını isteyen Kandemir, "Yunuslar özgürlüklerini severler, 1 günde kilometrelerce yol giderler. Yunuslar ölü balık yemezler, canlı balık yerler. Ölü balıklar yunusların yaşam sürelerini kısaltır. Yunuslar havuzlarda değil, denizlerde özgür kalmalılar" dedi.

    Aynı dalış merkezinden Erhan Öztürk, yunusların özgür kalmasınıistediklerini, insanların yunuslar üzerinden para kazanmalarına karşı olduklarını söyledi.

    Oasis Dalış ve Doğa Sporları Merkezi’nden dalgıç Tevfik Şimşek ise yunusların çok özel hayvanlar olduğunu ifade ederek, "Çocukluktan beri herkes yunusları görmeyi ister. Çocuklara hayvan resmi çizin dediğiniz zaman bile yunus çizerler. Yunuslar çocuklar için her zaman bir semboldür. Yunuslar her zaman gülen hayvanlardır, hatta öldüklerinde bile yüzlerinde gülümseme vardır. Kapalı alanlarda tutulurlarsa sıkılırlar ve psikolojik olarak olumsuz etkilenirler" dedi.

    Dalış Eğitmeni ve Belgesel Yapımcısı Soner Abacı ise yunusların bir çok ilde havuzlarda tutsak olduğunu savundu. Bu yunusların serbest bırakılması gerektiğine işaret eden Abacı, "Üzerilerinden para kazanılması ve son derece kötü koşullarda yaşamaları, bizi son derece üzüyor" dedi.(aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu