YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Haziran 2010

Naylon Poşet Bir Bir Yasaklanıyor

  • 03.06.2010 Radikal

    Naylon poşet, çevreye verdiği zarardan dolayı İzmir'in Konak ve Balıkesir'in Edremit ilçesinde de yasaklandı.

    Konak İlçesi'nde belediye, doğada yok olmaları yıllar süren, çevre kirliliğinin en büyük kaynaklarından biri olarak gösterilen naylon poşet üretimi ve kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor. İlçedeki tüm alışveriş merkezleri, mağaza, dükkan ve pazar yerlerinde naylon poşet yerine, doğada iki yılda çözülebilen çevreci poşetler ve bez torba kullanımı yaygınlaştıracak. İlçede ayrıca sokaklarda dağıtılan kağıt el ilanlarına da yasak gelecek.

    Türkiye'de ilk kez İstanbul'un Kadıköy Belediyesi'nde uygulanan naylon poşet yasağının ikinci uygulayacısı Konak Belediyesi olacak. Konak Belediye Başkanı CHP'li Hakan Tartan, 500 bin nüfusu olmasına karşın gün içinde 1.5 milyon insanın yaşadığı ilçede iki önemli karar aldıklarını açıkladı. Öncelikle, doğada yok olmaları 400 ile 1000 yıl süren, çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri olan naylon poşet kullanılmasını yasaklayacaklarını belirten Başkan Tartan, tüketiciler tarafından kontrolsüz kullanılan naylon poşetlerin canlıların besin zincirlerini de olumsuz etkilediğini söyledi.

    24 ayda çözülen poşet dağıtılacak

    Tartan, Konak Belediye Meclisi'nin Çevre, Tüketicici Koruma, Hukuk İhtisas komisyonlarınca rapor hazırlanacağını, naylon poşetle ilgili yasak kararının 4 Haziran Cuma günü yapılacak Meclis'teki oylamayla alınacağını söyledi. Naylon poşet yerine aynı işlevi gören ve şekil olarak benzemesine rağmen 24 ayda çözülüp, hiçbir çevre sorununa yol açmayan biopoşet ve pamuklu bezden üretilen torbaların kullanımını teşvik edeceklerini belirten Belediye Başkanı Hakan Tartan, “Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında 4 Haziran'dan itibaren 3 ay boyunca Konak Belediyesi olarak çevre dostu torbaları biz esnafa dağıtacağız. Bir yıllık geçiş süresi belirlenecek. Bu süreçte alışveriş merkezleri, mağazalar, dükkanlar ve pazar yerlerinde polietilenden yapılan klasik naylon poşetlerin kullanılmaması için denetlemeler ve uyarılarda bulunacağız. Hukuk komisyonu raporuna göre 1 yıllık sürecin sonunda yaptırım uygulayacağız” diye konuştu. Başkan Tartan, dağıtacakları ve kullanımını teşvik edecekleri poşetin, içerisinde mikroorganizmaların, nemin, güneş ışığının, ısının ve oksijenin bulunduğu ortamlarda iki yılda parçalanıp, biyolojik olarak çözüldüğünü, doğayı da kirletmediğini söyledi.

    El ilanı dağıtımına da yasak

    İkinci yasaklama kararının ise kağıt el ilanlarıyla ilgili olduğunu ifade eden Tartan, el ilanlarının kent içinde büyük bir çevre kirliliği yarattığını söyledi. Belediye Başkanı Hakan Tartan, “Büyük kısmı dağıtıldığı anda yerlere atılan el ilanlarına izin vermeyeceğiz. Meclis'in karar almasının ardından el ilanı dağıtmak ilçe sınırlarında yasaklanacak. Zabıta kontrolü sağlayacak. El ilanlarının yarısı zaten dağıtan kişi tarafından çöpe atılıyor. Halka verilenler ise kısa süre sonra sokak ve caddeleri kirletiyor. Bu iki konudaki tarihi kararı gelecek kuşaklar irdeleyecektir” dedi.

    Başkan Tartan, belediye ekiplerinin Meclis kararı sonrasında mağazalar, alışveriş merkezleri, semt pazarlarına tebligat yapacağını söyledi. Esnaftan çevre dostu ve çok kullanıma uygun torbalar kullanılmasını isteyeceklerini belirten Tartan, ilçe sakinlerinden de naylon poşet yerine bez torba ya da çevre dostu poşetler kullanmalarını istedi. Başkan Tartan, çevreye zararlı poşet kullanımının bugüne kadar ABD, Fransa, Hindistan, Tayvan, İrlanda, Kenya, Güney Afrika, Uganda, Ruanda'da yasaklandığını hatırlattı.

    İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu da, çevreye duyarlı olduklarını, yapılacak düzenlemeleri destekleyeceklerini söyledi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu