31.03.2010 NTVMSNBC
Doğada ancak binlerce yılda ortadan kalkan ve birçok zararlı maddeyi bünyesinde barındıran plastik, dünya denizleri ve sağlığımız için büyük bir tehlike oluşturuyor.
Binlerce yıldır denizler insanoğlunun en önemli beslenme kaynaklarından birini oluşturuyor. Ancak yoğun kirlenme nedeniyle deniz canlılarının nesli büyük tehlike altında. Ürettiğimiz çöpün önemli bir kısmının son adresi denizler oluyor. Dünya ulaşımında önemli bir yeri bulunan deniz taşımacılığı da denizlerin çöplüğe dönmesinde küçümsenemeyecek bir role sahip. Çevre koruma örgütü Greenpeace’den Thilo Maack, denizlerdeki çöplerin yüzde 80'inin rüzgâr ve nehirler yoluyla taşındığını, yüzde 20’sininse deniz taşımacılığı kaynaklı olduğunu belirtiyor.
Deniz biyoloğu 2006 yılında Greenpeace’in Esperanza adlı gemisiyle denizlerdeki çöp yığınlarını analiz etmek için bir keşif gezisinde görev almış. Maack, bu gezinin plastiğin deniz hayatı için en büyük tehlike olduğunu ortaya koyduğunu kaydediyor: “Tahmin etmesi güç ama aynı karada, çevresinde martıların uçuştuğu, sıçanlar tarafından eşelenen çöp yığınları gibi. Yaptığımız dalışlarda sürekli yüzeyine vuran güneş ışınlarıyla küçük yeşil, mavi, kırmızı ve sarı parıldayan plastik ürünlere rastladık. Üstelik de karadan yüzlerce deniz mili açıkta…”
Plastikten yapılmış malzemeler deniz canlıları ve denizlerden beslenen kuşlar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu canlılar plastik malzemelere takılıyor ya da çoğu zaman plastik nesneleri yiyecek zannedip yutuyor. Maack şu açıklamayı yapıyor: “Deniz yüzeyinde bulduklarıyla veya denizin sadece birkaç metre derinlerine dalarak beslenen birçok canlı türü ve su kuşu bulunuyor. Bunların bulduğu şeyler genellikle çakmak, diş fırçalarından geriye kalanlar ve şişe kapağı gibi plastik malzemeler oluyor. Bu hayvanlar midelerini bir şekilde dolduruyor; ancak gerçek besinle değil plastikle. Bu nedenle çoğu zaman açlıktan veya susuzluktan ölüyorlar.”
Yüzyılın buluşu plastik, onu bilinçsizce kullanan insanoğlundan şimdi intikam alıyor. Hormon bozukluklarına sebep olan ve kanserojen etkilere sahip kimyasallar içeren plastik, insanoğlunun adeta hücrelerine sinmiş durumda. Yapılan testler, kanımızda sert plastik şişe ve metal bazlı yiyecek-içecek kutularında kullanılan endüstriyel kimyasal Bisphenol A taşıdığımızı ortaya koyuyor.
Greenpeace’den Thilo Maack, sadece geri dönüşümü garanti altına alındığı takdirde plastiğin kullanılmasına izin verilmesi gerektiğini vurguluyor.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013