YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Mart 2010

Arıların Sır Ölümü

  • 30.03.2010 Milliyet

    Bal arılarının kitlesel olarak ve hızlı bir şekilde ölümü tüm dünyaya yayılıyor. Uzmanlar bunun nedenini bulmak için seferber oldu. Ancak henüz kesin bir sonuca varılamadı

    İlk olarak 2006 yılında gözlemlenen ve bilim adamlarını şaşkına çeviren Amerikan arı popülasyonundaki hızlı düşüş devam ediyor. Uzmanlar, milyonlarca yetişkin arının ortadan kaybolmasına ve kovanın yok olmasına neden olan bu fenomeni “koloni çöküş bozukluğu” olarak adlandırıyor.

    Bu fenomene Kuzey Amerika’nın dışında Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerinde de son yıllarda rastlanıyor.

    Arıların neden ortadan kaybolduğunu anlayabilmek için akla gelen tüm olası sebepleri inceleyen bilim insanları; virüs, parazit, gıdasızlık ve çeşitli çevresel faktörleri gözden geçirdi. Yine de arı popülasyonunun azalmanın nedenine dair net bir sonuca ulaşılamadı. Ancak 887 farklı arı, polen ve kovan örneğinde 121 değişik haşere ilacı tespit edilmesi, bu ilaçların arıların durumuyla bağlantılı olabileceğine dair şüpheleri artırdı.

    ABD Ziraat Bakanlığı’nın Maryland, Beltsville’de bulunan Arı Araştırma Laboratuvarı uzmanlarından Jeff Pettis’e göre, kış aylarının sert geçmesi, durumun ciddiyetini artırıyor. Normalde kış mevsiminde arı nüfusunda yüzde 10 oranında bir kayıp yaşanırken, bu yıl söz konusu oranlar yüzde 50’lere kadar çıkıyor.

    Arıcılar zorda

    Açıklanan son verilere göre, arı kovanlarında 2007 yılında yüzde 32, 2008 yılında yüzde 36 ve 2009 yılında yüzde 29 oranında bir azalma yaşandı. Bu durum başta arı üreticileri olmak üzere pek çok kişiyi ve sektörü zor durumda bırakıyor. Bal üretimi giderek düşerken, büyümesi arıların polen taşımasına bağlı olan 15 milyar dolar değerindeki mahsül de tehlikeye giriyor. Arılara yardımcı olabilmek için, çevre tahribatının kısıtlanması gerektiği savunuluyor.

    Filmle uyarı

    2007 yılında çekilen Bee Movie (Arı Filmi) adlı animasyon filminde arıların olmadığı bir dünyada doğanın dengesinin nasıl bozulduğu anlatılıyordu. Filmde arıların bal üretimini durdurduğunda ekolojik dengenin bozulduğu, çiçeklerin açmadığı ve insanlığın bu durumdan nasıl etkilendiği anlatılıyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu