YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Mart 2010

Kelebekler de Erken Olgunlaşıyor

  • 30.03.2010 NTVMSNBC

    Avusturalya Araştırma Kurulu’nun desteği ile Monash, Melbourne ve Wisconsin Universiteleri tarafından yapılan araştırma sonucunda kelebeklerin iklim değişiklileri nedeniyle kozalarından daha erken çıktıkları açıklandı.

    Dr. Uygar Özesmi, Gezegen'in Geleceği adlı radyo programında bu konuda şunları söyledi:

    "Uzmanlar kelebeklerin 65 yıl öncesine göre 10 gün daha erken kozalarından çıktıkları konusunda uyardı.

    Bulgulara göre ilk somut delil sera gazı ve doğal oluş süresi arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Ekip, yaygın kahverengi kelebeğin Heteronympha merope geçtiğimiz yüzyılın yarısından itibaren ortalama her on yılda bir 1.6 gün daha erken kozadan çıktığı sonucuna vardı.

    Melbourne Üniversitesi araştırmacıları bunun aynı zaman diliminde vuku bulan her on yılda bir 0.14 derecelik artan hava sıcaklığı ile örtüştüğünü belirttiler. Bu sıcaklık artışının insanların sebep olduğu da ayrıca eklendi. Araştırmanın başı olan Dr. Michael Kearney, bu bulgunun iklim değişikliğinin, bioçeşitliliğin üstünde ileride yapacağı etkiyi tahmin etmemize yardım edeceğini söyledi. Bu tür mevsimsel yaşam döngü değişiklikleri türleri tehlikeye atıyor. Küresel ısınma yaşamın ayarını gün geçtikçe bozuyor, taa ki saat çalışmaz oluncaya kadar."

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu