30.03.2010 Radikal
Özel Çevre Koruma Kurulu'nun mavi tur teknelerine getirmek istediği yasaklar, sektörden ekmek yiyenlerin itirazları ve atık toplama noktalarının azlığı nedeniyle başlamadan ertelendi
Özel Çevre Koruma Kurumu’nun (ÖÇKK) öncelikle Göcek ve Dalaman koylarında başlatmayı istediği yasakların büyük bölümü hiç uygulanamadan kaldırıldı, bir bölümü de yumuşatıldı. ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, mavi kart uygulamasının 2011’e ertelendiğini açıkladı.
Mavi kart uygulaması kapsamında teknelere gri (sıvı mutfak atıkları) ve siyah (tuvalet atıkları) atık tankları konulacak; her tekneye mavi kart dağıtılacak; tekneler atıklarını kıyılardaki atık toplama merkezine bıraktığında bu durum karta işlenecek; böylece atıklarını koylarda denize boşaltan tekneler kolaylıkla tespit edilecekti.
Özyanık, “Mavi kartı bu yıl rafa kaldırdık. Gri ve siyah tankların birleştirilmesini önerdiler. Kabul ettik. Şimdilik tek sorun yelken yapan ve içinde tank koyacak yer bulunmayan en küçük tekneler. Bunlara ne yapacağımaz karar veremedik. Herhalde çok hassas koylara girmeyin diyeceğiz” dedi.
Özyanık, “Kararları sektörden ekmek yiyenlerle aldık. Herkes teknesini bağladığı limana atığını boşaltabilmeli. Marmaris ve Bodrum belediyeleri limanlarına atık tankı yapmalı” diye konuştu. Değişikliklerden biri de Yassıcalar’a günü birlik tekne girişi yasağı oldu. Sektör temsilcileriyle yapılan toplantı sonucu yasak yumuşatıldı. Bölgeye aynı anda üç günübirlik tekne demirleyebilecek. Ancak dördüncü teknenin girişi için demirlilerden birinin çıkması beklenecek. Merdivenli Koy’a tekne giriş çıkış yasağı da kaldırıldı. Sadece şamandıra ve mapalara demirleme zorunluluğu da yumuşatıldı. Şamandıra olan yerlerde şamandıralara demirleme şart. Olmayan yerlerde demir atılabilecek. Ancak ağaçlara bağlanmak kesinlikle yasak. Teknelerin kaya ve ağaçlara bağlanmaması için Göcek ve Dalaman’a 50 şamandıra konuldu, 43 tane daha yapılacak.
Özyanık, Akdeniz konusunda alarm verdi: “Bizim koylarımızda çok güçlü dalgalar yok. Denizden gelen atıklar, sığ bölgelerde karadan gelenlerle birleşince, ortaya bataklık çıkıyor. Örneğin Göcek’te Turmepa’nın bulunduğu yer ile Club Marina arasındaki koy özellikle denizden gelen kirleticiler nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Sazlığa dönüştü. Aşağı yukarı bütün koylarımız bu kadar hassas yerler. Tekne kökenli denizden gelecek kirliliği önleyecek tedbirleri acilen sektörle beraber yapmak zorundayız.”
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013