YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Mart 2010

'Mavi Kartlı' Mavi Yolculuk Ertelendi

  • 30.03.2010 Radikal

    Özel Çevre Koruma Kurulu'nun mavi tur teknelerine getirmek istediği yasaklar, sektörden ekmek yiyenlerin itirazları ve atık toplama noktalarının azlığı nedeniyle başlamadan ertelendi

    Özel Çevre Koruma Kurumu’nun (ÖÇKK) öncelikle Göcek ve Dalaman koylarında başlatmayı istediği yasakların büyük bölümü hiç uygulanamadan kaldırıldı, bir bölümü de yumuşatıldı. ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, mavi kart uygulamasının 2011’e ertelendiğini açıkladı.

    Mavi kart uygulaması kapsamında teknelere gri (sıvı mutfak atıkları) ve siyah (tuvalet atıkları) atık tankları konulacak; her tekneye mavi kart dağıtılacak; tekneler atıklarını kıyılardaki atık toplama merkezine bıraktığında bu durum karta işlenecek; böylece atıklarını koylarda denize boşaltan tekneler kolaylıkla tespit edilecekti.

    Özyanık, “Mavi kartı bu yıl rafa kaldırdık. Gri ve siyah tankların birleştirilmesini önerdiler. Kabul ettik. Şimdilik tek sorun yelken yapan ve içinde tank koyacak yer bulunmayan en küçük tekneler. Bunlara ne yapacağımaz karar veremedik. Herhalde çok hassas koylara girmeyin diyeceğiz” dedi.

    Özyanık, “Kararları sektörden ekmek yiyenlerle aldık. Herkes teknesini bağladığı limana atığını boşaltabilmeli. Marmaris ve Bodrum belediyeleri limanlarına atık tankı yapmalı” diye konuştu. Değişikliklerden biri de Yassıcalar’a günü birlik tekne girişi yasağı oldu. Sektör temsilcileriyle yapılan toplantı sonucu yasak yumuşatıldı. Bölgeye aynı anda üç günübirlik tekne demirleyebilecek. Ancak dördüncü teknenin girişi için demirlilerden birinin çıkması beklenecek. Merdivenli Koy’a tekne giriş çıkış yasağı da kaldırıldı. Sadece şamandıra ve mapalara demirleme zorunluluğu da yumuşatıldı. Şamandıra olan yerlerde şamandıralara demirleme şart. Olmayan yerlerde demir atılabilecek. Ancak ağaçlara bağlanmak kesinlikle yasak. Teknelerin kaya ve ağaçlara bağlanmaması için Göcek ve Dalaman’a 50 şamandıra konuldu, 43 tane daha yapılacak.

    Özyanık, Akdeniz konusunda alarm verdi: “Bizim koylarımızda çok güçlü dalgalar yok. Denizden gelen atıklar, sığ bölgelerde karadan gelenlerle birleşince, ortaya bataklık çıkıyor. Örneğin Göcek’te Turmepa’nın bulunduğu yer ile Club Marina arasındaki koy özellikle denizden gelen kirleticiler nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Sazlığa dönüştü. Aşağı yukarı bütün koylarımız bu kadar hassas yerler. Tekne kökenli denizden gelecek kirliliği önleyecek tedbirleri acilen sektörle beraber yapmak zorundayız.”

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu