YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mart 2010

Kopenhag "İyi Niyet" Zirvesi Olmayı Aşamadı

  • 17.03.2010 CNN Türk

    Merkezi Almanya'nın Bonn şehrinde bulunan Sürdürebilir Kentler Birliği İklim Merkezi Yöneticisi Yunus Arıkan, geçen yıl sonunda yapılan Kopenhag İklim Zirvesi'nin sorunların sadece not edildiği, iyi niyet dileklerinin sunulduğu bir toplantı olarak kaldığını söyledi.

    Türk Amerikan Derneği (TAD) ile enerjienergy.com internet portalının işbirliğinde, "Çok Kutuplu Dünyada İklim ve Enerji: Kopenhag İklim Zirvesi ve Sonrası Dönem" konulu konferans düzenlendi.

    Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Pamir'in moderatörlüğünde TAD'ın Cinnah'taki binasındaki yapılan konferansta konuşan Sürdürebilir Kentler Birliği İklim Merkezi Yöneticisi Yunus Arıkan, geçen yıl sonunda yapılan Kopenhag İklim Zirvesi'nin sonuçlarını değerlendirdi.

    Kopenhag'ın bugüne kadar gerçekleşen en geniş katılımlı iklim zirvesi olduğunu ifade eden Arıkan, zirveye 5 bini basın mensubu, 20 bini sivil toplum temsilcisi ve 250 belediye başkanı olmak üzere 40 bini aşkın katılımcı katıldığını hatırlattı.

    Arıkan, zirveye katılan 193 ülkenin oy birliğiyle alması gereken kararların, Çin ve ABD gibi ülkelerin farklı fikirde olması nedeniyle alınamadığını ve zirveden bir taahhüt çıkmadığını dile getirdi.

    Zirveye Türkiye'nin de geniş bir heyetle katıldığını anlatan Arıkan, Kyoto Protokolünü onaylayan ülkelerden biri olan Türkiye'nin, müzakerelere başladığı AB'nin bile açmaz da olduğu sera gazlarının azaltılması konusunda ne yapacağının merak konusu olduğunu söyledi.

    Arıkan, Türkiye'de sera gazı salınımında son üç senedir yüksek bir artış olduğunu, Türkiye'nin gelecek on senesinde, iklim değişiklikleri sonucunda Karadeniz'de sel ve Doğu bölgelerde ise kar afetleri yaşanabileceği uyarısında bulundu.

    Konferansı, İngiltere, ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti büyükelçiliklerinden yetkililerinin yanı sıra, çevre ve enerji şirketleri temsilcileri de izledi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu