YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Kasım 2009

İklim Değişikliği Zirvesinde Görüş Birliği

  • 04.11.2009 CNN Türk

    ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen ABD-AB zirvesinde taraflar, iklim değişikliği konusunda gelecek ay Kopenhag'da düzenlenecek zirvede bir anlaşmaya varılabilmesine yönelik çabaların artırılması konusunda görüş birliğine vardı.
        
    ABD-AB zirvesi, ABD Başkanı Barack Obama, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Dış Politika ve Ortak Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve AB Dönem Başkanı İsveç'in Başbakanı Fredrik Reindfeldt'in katılımıyla Beyaz Saray'da yapıldı.

    Zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Obama, "iklim değişikliği konusunu kapsamlı olarak konuştuk ve hepimiz, bu konuda ilerlemeye dönük bir çerçevenin yaratılması için Kopenhag toplantısına kadar olan sürede çabalarımızı iki katına çıkarmanın zorunluluk olduğu yönünde görüş birliğine vardık" dedi.

    Barroso da, aynı konuda, öncesine oranla bugün daha inançlı olduğunu söyleyerek, "Obama, iklim görüşmelerindeki iklimi değiştirdi. ABD'nin güçlü liderliğiyle bir anlaşmaya varabiliriz" diye konuştu.

    Zirvenin ardından yayımlanan ortak bildiride de liderlerin, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da kapsamlı bir uluslararası anlaşmanın teşvik edilmesinde uzlaştığı, ayrıca gelişmekte olan ülkelerce iklim konusunda gösterilen çabaları desteklemek ve güçlü karbon pazarlarının geliştirilmesi çabalarını güçlendirmek için önemli çapta mali kaynakları "harekete geçirme" kararı aldığı belirtildi.

    Öte yandan, uluslararası haber ajanslarının bildirdiğine göre Barroso, zirveden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Kopenhag'daki toplantıda, Kyoto tipi bir tam teşekküllü bağlayıcı bir anlaşmaya varılmasının zor olduğunu, bunun için yeterli vaktin bulunmadığını, ancak bir çerçeve anlaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu