YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Ağustos 2009

Çevreciler ve Köylüler Palovit Vadisi İçin Eylemde

  • 25.08.2009 bianet

    10 Ağustos Pazartesi günü, bir grup çevreci ve bölge köylüleri Palovit Vadisi'nde yaylalara giden tarihi yolun başında buluşarak rant amaçlı yol yapımını protesto ettiler

    Basın açıklaması yapan "Palovit Vadisi Duyarlılık Platformu" sözcüsü, Doğu Karadeniz Dergisi Yayın Yönetmeni, çevreci aktivist Uğur Can Biryol, sözde Karadenizli Başbakanlar aracılığı ile yürütülen rant girişimlerine daha önce de olduğu gibi hukuk yoluyla engel olacaklarını açıkladı ve tüm halka destek çağrısında bulundu.

    Eyleme katılan Karadeniz Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Adnan Genç, her şeye karşı çıkan bir grup olmadıklarını, ancak doğayı ve çevreyi korumak için uğraştıklarını belirtti. Genç, bölgeyle ilgili projelerini açıkladı "Çinçiva - Palovit patikası, Makrevis - Palovit keçi yolu ve Samistal - Amlakit Yayla yolu ile Hodaçur ile Tatar dağı ve Elevit Yaylası'nın bağlantı yollarının düzenlenmesi için projelendirme yapıyoruz. Yöreyi ziyaret edenlerin en fazla 3-4 kilometre yürüyerek tüm bu güzellikleri yaşamasını sağlayacağız..."

    Biryol 1972'de yapılan dar yolun yaylacılık bittiği için artık ihtiyaç olmaması nedeniyle sadece güçlü debiyle yüksekten akan Palovit Şelalesini görmeye gidenlere patika yol olarak hizmet verdiğini açıkladı.

    Fırtına Vadisi'ne yapılmak istenilen Hidroelektrik Santrali (HES) girişiminin çevreci guruplar ve halk tarafından engellenmesine rağmen, bölgede rant sağlamaya yönelik çalışmalar sürüyor. Artvin ve Rize'ye yönelik neredeyse 180 civarında HES projesi, yüksek dağ köylerinden yukarılara doğru yapılmak istenen seyreltme ve fidanlama girişimleri, derelerin Karadeniz'e düzgünce ulaşmasını engelleyen sahil yolu ve son olarak vadilere açılmak istenen yollar var.

    Yaylalar arası bağlantı amacıyla açılmak istenen yeni yollar halk ve çevreci guruplardan tepki görüyor.  Gazeteci Fehmi Abbasoğlu yaylacılığın bir çok bölgede bittiğini yada bitmek üzere olduğunu dolayısıyla açılacak yolların işlevselliğinin olmadığını hatırlatıyor. Abbasoğlu yolların rant sağlama amacı güden girişimcilere ve hiçbir alt yapı hazırlığı olamayan turizmci sermayedarlara hizmet edeceğini söylüyor.

    Basın açıklamasına Gola Kültür Derneği, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), TEMA Rize Şubesi, Bukla Seyahat, Derelerin Kardeşliği Platformu üyeleri katıldı.(ET/EÜ)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu