Atlas
Doğu Karadeniz'in tek adası ve 2. derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı olan Giresun Adası için çevreciler özel bir koruma çalışması başlattı. Nesli tehlikede ve küresel koruma altında olan adada yaşayan 4 kuş türünden tepeli karabatak iki yuvası 24 saat kamera ile izlenerek internetten yayınlanacak.
Karadeniz'in Akdeniz iklimi özelliğine sahip tek yeri olan ve barındırdığı kuş türleri nedeniyle ÖKA(Önemli Kuş Alanı) seçilen Giresin Adası için çevreciler, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları önemli bir proje başlattı. Giresun adası, bölgedeki kuşların üreme ve yaşama alanını olan koyların Karadeniz Sahil Yolu ile yok olmasıyla özellikle sığındıkları bir alan konumuna ulaştı. 4'ü küresel koruma altında(tepeli patka, karagerdanlı dalgıç, kadife ördek ve tepeli karabatak) olan 21 kuş türünü barındıran ada, yüzlerce bitki türünü de barındırırken iki yuva için kamera sistemi hazırlanıyor. Giresun Adası'nı beslenme ve üreme alanı olarak kabul eden ve yerkürede sayıları hızla azalan tepeli karabatakların iki yuvasına iki kamera yerleştirilecek. Böylece kuşların çiftleşmesi, yavruların yumurtadan çıkması ve beslenmeleri 24 saat boyunca internetten izlenecek. Türkiye'nin kamera ile izlenen tek yuvası olacak proje ile Karadeniz insanına adanın önemini hatırlatılması planlanıyor. Projenin mimarlarından TÜRÇEK (Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu) başkanı Hakan Adanır, 'Çalışmalarımız sonunda ada kuş cenneti olarak Türkiye'nin 305 önemli doğa alanından biri oldu. Adaya otel gibi turistik tesis yapma isteği azaldı.
Tepeli karabatakların belirlediğimiz 20-30 yuvası var. 2 tanesine kamera yerleştirerek gözlemleyeceğiz. Yavruların yumurtadan çıkışını Giresunlular internetten izleyecek. Bu şekilde izlenen hayvanların yer aldığı uluslar arası internet ortamlarında da yer alarak ülkemizin adını doğayı koruyan ülkeler arasına yazdırmak istiyoruz. Tepeli karabatakların yanında birde gümüş martıyı izlemek istiyoruz Amacımız hayvan sevgisi ile ada sevgisini arttırarak adada turizm ile korumayı doğru bir noktada buluşturmak' dedi. Amazonlar yaşadı, Herakles kuşlarla savaştı
Yunan mitolojisinde Herakles'in canavar kuşlarla savaştığı, amazonların(kadın savaşçıların) yaşadığı düşünülen adanın önemine değinen Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ise, 'Böylece adanın doğal varlığının önemi genç kuşaklara aktarılacak, canlı yaşamının önemi vurgulanacak, adanın da tanıtımı yapılacak. Yerleştirilecek diğer kameralar adanın güvenliği içinde kullanılacak. Giresun'da sürdürülebilir bir korumayı ve turizmi hedefliyoruz' dedi.
Birleşmiş Milletler destekledi
BM Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu (GEF/SGP)'nun desteğiyle Giresun Turizm Tanıtma Derneği, TÜRÇEK Giresun Şubesi, Giresun Belediyesi, Giresun Üniversitesi, Samsun 19Mayıs Ornitoloji Araştırma Merkezi, KarDoğa Federasyonu, Samsun Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği geçtiğimiz yıl önemli bir projeyi hayata sokarak, adanın turizm bölgesi olmasından kurtarmıştı.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013