YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Haziran 2009

Niğde'de Yaşam Savunucuları Seslerini Yükseltti....

  • 29.06.2009 Sesonline

    NİĞDE- Niğde'de kurulmak istenen 'siyanür liçi' yöntemi ile altın madeni işletmesi kurulması çalışmalarına yaşam savunucularının tepkileri sürüyor. Maden Köyü Rana Hotzi Kurbağalarını Koruma Derneği, Maden Köyü Çevre Platformu, İç Anadolu Çevre Platformu, Niğde Çevre Eğitim Kültür Derneği, Alihoca Köyü Muhtarlığı, İlhan Köyü Muhtarlığı, Maden Köyü Muhtarlığı, Hasangazi Köyü Muhtarlığının Niğde İl genel meclisi Bayındırlık imar komisyonunda altın madeni işletmeci firmasına arsa satışının gündeme gelmesi üzerine, yaptığı açıklama şöyle:

    "İl Genel Meclisi'nde altıncı firmaya arsa satışının gündeme alınması sonrası, arsanın ekonomiye kazandırılması adına ihaleye çıkarmak üzere (Hiç talipli yokmuş gibi) yani satılmak için il genel meclisine havale edilmiştir. “Biz satarız işletme iznini başka kurum verecek” deyip, yasal prosedüre sığınarak, sorumluluktan kurtulmaya çalışmışlardır. Oysa iyi biliniyor ki, arsa siyanür liçi yöntemi ile altın ayrıştırma işlemi için talip olan firmaya satılmak üzere ihaleye çıkarılmaktadır.

    İşletmeden çıkacak olan siyanür yüklü atıklar bölgede depolanarak yüzyıllar boyu gelecek kuşakların hayatını tehdit edecek ve yaşamımızı ipotek altına alacaktır. Tehlikenin boyutu sadece siyanürle sınırlı değil, galeriden cevher çıkarılırken yeraltındaki ağır metaller de açığa çıkacaktır. Bu gerçekleri görmezden gelip, izin verecek kurum başkasıdır gerekçesi ile, yasal prosedür’e dayanarak, yada bana dokunmasın kim ne yaparsa yapsın diyerek orta yolda kalıp net tavır koymayanlar, ekoloji katliamı ve gelecek kuşakların vebalinden kendilerini kurtaramayacaklar.

    İl Genel Meclisi üyelerine

    AB üyesi ülkelerin pek çoğunda siyanür liç yöntemi ile altın üretimi yasaklanmıştır.Kendi ülkelerinde siyanür liç yöntemi ile altın çıkarılmasının yasak olduğu için engellenen firmalar, başka ülkelerin kaynaklarına göz dikmişler, o ülkelerin doğasını bozarak karlarına kar katmaktadırlar. Altın çıkarılan hiçbir ülke zengin olmamıştır. Örnek. “Papua-Yeni Gine, Guyana, Etiyopya, Gana, Gine, Mali, Fildişi Sahili, Mozambik, Namibya, Sudan, Zaire, Zambiya, Zimbabwe, Hindistan, Endonezya, Malezya, Filipinler, Fiji, Kostarika, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Honduras, Nikaragua, Brezilya, Arjantin, Bolivya, Şili, Kolombiya, Ekvator, Venezuella ve Peru! Dünyanın en zengin altın rezervi bu ülkelerde olmasına rağmen hala geri kalmış ülkeler arasındadır.

    Günlük 200 ton, yıllık 73 bin ton üretim süresi olan 8 yılda 584 bin ton atık çamuru ve yine aylık 30 ton yıllık 360 ton ve işletme süresi olan 8 yılda 2800 ton siyanür kullanılacaktır. (Veriler firmanın Projesinden aktarılmıştır) Bölgemizin kayaç yapısının kalkerli olup çok geçirgen yapıya sahip olmasını da göz önüne aldığınızda yer altı su kirliliği ve diğer felaketlerin boyutunu düşünmek bile ürperticidir.

    Gelecek kuşaklarımız “tehlikenin boyutlarını bilmenize rağmen neden karşı çıkmadınız” dediklerinde Boğazınızın düğümlenmesini istemiyorsanız bu arazinin satışına izin vermeyiniz. Vereceğiniz tarihi bir karar sorumluluğunuz tarihi bir sorumluluktur..."

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu