YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Haziran 2009

Artık Kars’ın da Bir Adası Var

  • 01.06.2009

    Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı adayı Kars Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti’ni ikiye bölen eski toprak yol, kuşların emniyetle üreyebileceği bir adaya dönüştürülerek, çevre korumada bir Türkiye ilki gerçekleştirildi. Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden’in desteğiyle iki ay gibi rekor bir sürede tamamlanan 200 metre uzunluğundaki ada, Türkiye’de doğa koruma amacıyla yaratılan ilk ada olarak tarihe geçti. Denizi bile olmayan Kars’da yapılan ve İstanbul Galatasaray Adası’ndan daha büyük olan bu adanın, Doğu Anadolu’daki ilk insan yapımı ada olduğu tahmin ediliyor. Eski Kars-Akyaka yolunun ikiye böldüğü dünyaca Önemli Doğa Alanı Kuyucuk Golü’nün kuzey ve güneyinin tekrar birleşmesi de, göldeki doğal su döngüsünü geri getirdi. İstanbul’a yapay ada yapılması halen tartışılırken ve Dubai’deki The World (Dünya) yapay ada projesi ekonomik krizden dolayı durmuşken, Kars’da çok az masrafla ve sadece iki ayda tamamlanan Türkiye’nin doğa koruma amacıyla yapılan ilk adasının, bölgedeki turizmi de arttıracağı düşünülüyor.

    Adanın açılışı, Kafkas Üniversitesi’nin ev sahipliğiyle Doğu Anadolu’da ilk kez gerçekleştirilen ve Türkiye’nin her köşesinden doğaseverlerin katıldığı 11. Türkiye Kuş Konferansı’nda yapıldı. açılışına, Arpaçay ve Akyaka kaymakamları, Kars İli Çevre ve Orman Müdürü, Kars Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü, KuzeyDoğa Derneği ekibi, Kuyucuk köyü muhtarı, konferans katılımcıları, yerel halk ve basın katıldı.

    Kuyucuk Gölü Doğa Koruma ve Ekoturizm Projesiyle 2008 yılında İngiltere Whitley Gold ödülünü alan KuzeyDoğa Derneği başkanı ve ABD Stanford Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Çağan Şekercioğlu, ada konusunda şunları söyledi:

    “Sayın Kars Valisi’ne Türkiye’deki bu önemli ilki gerçekleştirdiği için çok teşekkür ediyoruz. Kendisinin doğa sevgisi, vizyonu ve çevre konusundaki hassasiyeti, bu tarihi projenin hızla başarıya ulaşmasında en önemli etkendir. Deniz kıyısı bile olmayan bir ilde kuşlar için bir ada yapılması, çevresel duyarlılığın doruk noktasıdır. Kuyucuk Gölü’ndeki kuşların korunması için çok önemli olmasının yanında, bu ada Kars’ı Türkiye ve dünyada tanıtacak, bölgedeki doğa turizmini de arttıracaktır. Kuyucuk Gölü’ndeki ekolojik restorasyon çalışmalarımızın temeli olan bu ada, aynı zamanda Türkiye’deki diğer doğa koruma ve ekolojik restorasyon projelerine de yol gösterecektir.

    Zaman zaman 40,000’den fazla kuşu barındıran Kuyucuk Gölü’nde şimdiye kadar 205 kus türü tespit ettik. Türkiye’deki 465 kus türünün yarısından fazlasını barındırdığını tahmin ettiğimiz gölde, aşırı otlatma nedeniyle kuşların saklanıp üreyebileceği sazlıklar yok olmuş durumdadır. 219 hektarlık gölün 7.8 kmlik çevresinde 5500’in üzerinde hayvan otluyor. Gölün etrafında yaşayan tilkiler, göl kıyısında yuva yapan kuşları tehdit eden diğer bir faktördür. Saklanabilecekleri sazlıklardan mahrum olan ve tilkiler tarafından avlanan kuşlar için, tilki, evcil hayvan ve insanların ulaşamayacağı bu ada, önemli bir yuva yapma alanı haline gelecek ve bölgedeki kuş nüfusunu arttıracaktır. Yolun kestiği Kuyucuk gölünün iki yarısının tekrar birbirine bağlanması, gölün ekolojisi için de çok faydalı olmuş ve gölün kurumaya doğru giden kuzey kısmının tekrar hayata dönmesini sağlamıştır.

    Adada otlatma olmayacağı için, adada sazlıkların oluşacağını tahmin ediyoruz. Manyas Kuş Cenneti’ndeki gibi önemli bir su kuşu kolonisinin ortaya çıkacağını umuyoruz. Bu girişimler ile artan kuş sayısı ve adanın duyulması, yöredeki doğa turizmini de arttıracak, çevredeki Kuyucuk, Duraklı, Carcioğlu ve diğer köylerin ekonomilerine önemli katkılarda bulunacaktır. Ekim 2008’deki Kuyucuk Doğa Festivali’ni Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Güney ve Valimiz Mehmet Ufuk Erden şereflendirmiş, bölgedeki doğa turizm çalışmalarını destekleyeceklerini söylemişlerdir. Türkiye için bir ilk ve dünyadaki ender örneklerden biri olan bu ada, Kuyucuk Gölü’nü tam anlamıyla bir kuş cenneti haline getirecek ve Kars’ın ismini dünyaya duyuracaktır.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu