YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Mayıs 2009

Maden Gider, Yaşam Sürer

  • 19.05.2009 Birgün
        
    Kozak Yaylası’nda, altıncılardan sonra şimdi de demircilerin saldırısı yaşanıyor. Kozak eteklerinde yer alan ve doğal güzelliğiyle ünlü Karaayıt Köyü yakınlarında işletilmek istenen demir madeni, yöre halkının tepkisini çekti

    Balıkesir, Ayvalık’ın en güzel yerlerinden Karaayıt Köyü’nde işletilecek demir madenine tepki büyüyor. Karaayıt’ta yapılan ve maden işletmesinin çevresel etkileriyle ilgili bilgilerin verildiği toplantı, köylülerin coşkulu katılımıyla gerçekleşti. Ayvalık Çevre Hakları Platformu tarafından düzenlenen toplantıya katılan EGEÇEP gönüllüleri, Karaayıt Köyü’nde, köyün hemen yakınlarında kurulup işletilmek istenen demir madeniyle ilgili olarak halkı bilgilendirdi.

    Toplantıya, EGEÇEP adına Tahir Öngür, Berrin Esin Kaya, Yekta Ünsal ve Erhan İçöz katılarak, maden, madencilik, çevre, suların madenden etkilenmesi, canlı yaşamın etkilenmesi ve hukuki hakları konularında bilgi verdi.

    Köy halkı ikiye bölünmüş

    Turnusol.biz’in haberine göre, Ayvalık’tan 12 çevre gönüllüsünün katıldığı toplantıya köylüler büyük ilgi gösterdi. Pek çok kişinin madenin işletilmesine karşı çıktığı köyde, birçok yerde olduğu gibi köy halkı madenciler tarafından ikiye ayrılmış durumda. EGEÇEP gönüllülerinin maden yandaşlarıyla görüşme çabası sonuçsuz kaldı. Çevre gönüllüleri, köylülere birbirlerine karşı kırıcı olmamalarını ve bu maden buradan çekip gittiği zaman da birlikte yaşayacaklarını unutmamaları gerektiğini anlattı.

    ‘İnsan yaşamı tehlike altında’

    Toplantıya katılan çevre gönüllüleri konuyla ilgili şu bilgilendirmede bulundu: “Ayvalık’a bağlı Karaayıt Köyü halkı, geçimini daha çok hayvancılıkla sağlıyor. Köye ait mera, Valilik kararı ile Hazineye verilmiş. Bu meraya, önceden ruhsatı bile alınmadan bir demir madeni şirketi tarafından şantiye kuruldu ve tepkilere aldırmadan tesis yapıldı. Üstelik burası Madra Barajı’nın su havzası içinde. Burada işletilen demir madeni, hem köy halkının hem de Ayvalık, Küçükköy, Altınova ve Dikili’de bulunan insanların yaşamını tehdit ediyor. Bu durumun da hukuka, kamu yararına ve çevre haklarına aykırı.”

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu