YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Mayıs 2009

İzmit Körfezi'nde Pusula Denizanası

  • 04.05.2009 CNN Türk

    İzmit Körfezi'nde görülen büyük denizanalarının Atlantik Okyanusu, Akdeniz ile İngiltere'nin batı ve güney kıyılarında görülen "Pusula Denizanası" olduğu belirlendi.

    Kocaeli Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, İzmit Marina bölgesinde büyük denizanaları görüldüğü bilgisi üzerine Tarım İl Müdürlüğü Deniz Ürünleri Şubesi yetkililerinin geçen hafta deniz analarından numune aldığı, deniz anası türünün tespiti için Kocaeli Üniversitesiyle iş birliği içinde inceleme başlatıldığı anımsatıldı.

    İzmit Körfezi ve Çanakkale çevresinde de görülen denizanalarının yaşama alanının Atlantik Okyanusu, Akdeniz ile İngiltere'nin genellikle batı ve güney kıyıları olan "Pusula Denizanası" olduğu, Marmara Denizi'ne gemilerin balast suları ile geldiğinin düşünüldüğü belirtildi.

    "Pusula Denizanası"nın çok çeşitli türlerinin bulunduğu, boyları, renkleri, zehirli olma özellikleri ve zehir şiddetlerinin yaşadıkları bölgelere göre değiştiği ifade edilen açıklamada, söz konusu denizanaları ile temastan kaçınılması gerektiği vurgulandı.

    Temas olması halinde bölgenin tuzlu su ve amonyak ile en kısa sürede temizlenmesi gerektiği bildirilen açıklamada "Denizanalarının insan vücudunda oluşturabileceği yaralar kesinlikle tatlı su ile temizlenmemelidir. Tatlı su ile temizlik yapılması halinde canlıda bulunan krido blast denilen zehirli torbaların patlaması sonucu daha fazla zehir vücuda hızla yayılabilir. Bu nedenle tuzlu su, yani deniz suyu ile ilk müdahale yapılıp en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" dedi.

    İzmit Körfezi'nde görülen deniz analarının deniz kirliliği nedeniyle ortaya çıktığına dair bilimsel bir kanıt ya da bilgi bulunmadığı bildirilen açıklamada, denizanaları ile ilgili çalışmaların üniversite ile işbirliği içerisinde devam ettiği belirtildi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız


     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu