17.03.2009 Cumhuriyet
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı proje kapsamında çöp depolama sahasında kurulacak tesis tam kapasiteyle çalıştığında günde 4 bin konuta yetecek kadar enerji üretilecek. Tesis, yap-işlet-devret modeliyle 10 yıllığına ihale edilecek.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, belediye olarak çevre yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini söyledi.
Merkez Selçuklu, Meram ve Karatay ilçe Belediyeleri'nce yaklaşık 110 araçla 3 vardiya toplanan günlük ortalama bin ton katı atığın Aslım mevkisinde yaklaşık 35 yıldan beri depolandığını ifade eden Akyürek, ''1970'li yıllardan bu yana kullanılan düzensiz depolama sahası, rehabilite edilerek 2004 yılından itibaren katı atıkların geçirimsizliği sağlandı. Bu sahada sızıntı suyu drenaj tabakaları oluşturuldu ve kirli su tekniğine uygun, sağlıklı bir şekilde depolanmaya başlandı. Bugün ise hazırladığımız proje sayesinde bölgede kurulacak tesisle bu çöplükten enerji üreteceğiz'' dedi.
Akyürek, katı atık depolama sahasında oluşan metan gazlarının toplanarak, kurulacak olan tesiste elektrik enerjisine çevrileceğini vurgulayarak, bu proje ile Aslım mevkisinde depolama işlemi tamamlanmış 10 hektarlık sahadaki 1.2 milyon metre küplük atık kütlesinden meydana gelen gazların değerlendirilmesini amaçladıklarını bildirdi.
4 bin konuta yetecek kadar enerji üretecek
Tesisin kurdurularak işletmecilik hakkının kiraya verilmesi işinin 25 Kasım 2008 tarihinde açık teklif usulü ile 10 yıllığına ihale edildiğini anlatan Akyürek, şunları kaydetti:
''İhale kapsamında, katı atık kütlesinde oluşan ve karbondioksite göre 21 kat daha fazla küresel ısınma potansiyeli olan metan gazları, kurulacak olan tesisle elektrik enerjisine dönüştürülecek. Bu sayede hem emisyon azaltımı hem de enerji üretimi sağlanmış olacak. Tesisin enerji kapasitesinin saatte 1 megawatt olacağını öngörüyoruz. Yap-işlet-devret modeliyle 10 yıllığına ihale edilen tesis, tam kapasiteyle çalışmaya başladığında günde 4 bin konuta yetecek kadar enerji üretilebilecek.''
Akyürek, ayrıca havuzda toplanan çöp sızıntı suyunun geri devir yöntemiyle tekrar saha üzerine verilecek bir sistemin kurulacağını ifade ederek, bu sistem sayesinde de hem biyolojik bozulmanın (fermantasyon) hızlandırılarak gaz üretimin arttırılmasının sağlanacağını hem de sızıntı suyunun bertaraf edilmiş olacağını bildirdi.
İhale şartnamesinde olmamasına rağmen enerji üretimi sırasında tesiste açığa çıkacak ısının kurulacak olan serada değerlendirmeyi planladıklarını anlatan Akyürek, tesiste açığa çıkan karbondioksit gazlının da seraya verilerek, bitkiler tarafından oksijene dönüştürülmesinin sağlanacağını kaydetti.
Akyürek, tüm bu faaliyetlerin yapılması sonunda çevreye herhangi bir zararın verilmeyeceğini aksine çevre kirliliğinin önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacağını belirterek, ''Bu proje ile Aslım Çöplüğü, enerji üreten bir tesise dönüşecek. İhale edilen tesis için şu anda Enerji Piyasası Denetleme Kurumu ile Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan izin alma süreci devam ediyor'' diye konuştu.
Akyürek, tesisin lisans alma süreleri ile birlikte 2010 yılının haziran ayında faaliyete geçmesinin planlandığını sözlerine ekledi.
Haber sayfasına ulaşmak için tıklayınız
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013