10.11.2008
Küresel iklim değişikliğiyle beraber son yıllarda yaşanan kuraklık ülkemizi derinden etkilemekte ve özellikle Türkiye’de suyun %72’sini kullanan tarım sektöründe ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Ülkemizin en az yağış alan bölgelerinden biri olmasına rağmen tarımsal üretimde çok önemli bir yere sahip olan Konya Kapalı Havzası ve Tuz Gölü’nü de içine alan İç Anadolu Bölgesi; 2008 yılında normalden %15 az yağış alarak kuraklıktan etkilenen bölgelerin başında gelmiştir.
Bu çerçevede, kuraklığı felaket değil, suyun akılcı kullanımına yönelik uygulamalar için bir fırsat olarak gören Altınekin Kaymakamlığı ve Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKK), WWF-Türkiye’nin de katkısıyla başlatılan büyük ölçekli “Altınekin Damla Sulama Projesi”ni başarıyla tamamladı.
Konya Kapalı Havzası’nın en az yağış alan ve “çok kurak” olarak nitelendirilen Tuz Gölü Havzası’nda uygulanan bu proje kapsamında; Konya’nın Altınekin İlçesi’nde, yaklaşık 5700 dekarlık bir alanda tarım yapan toplam 100 çiftçi modern sulama sistemlerine geçti. Proje sonucunda, yağmurlama sulamaya göre % 37 su tasarrufu sağlanarak 3 milyon m³’ten fazla su tasarruf edilmiş oldu. Ayrıca proje kapsamında; damla sulama sonucunda %46 enerji tasarrufu; %17 gübre tasarrufu ve %25 ortalama verim artışı sağlandı. Bu proje sayesinde; girdilerdeki (su, enerji, gübre, işgücü) azalma ve gelirdeki artışın çiftçilerin cebine toplam yansıması 1.300.000 YTL civarında oldu.
Proje, ÖÇKK koordinasyonu ve WWF-Türkiye’nin etkin desteğiyle, alanda suyu kullanan ve yöneten tüm ilgi gruplarının katılımıyla 2004 yılından bu yana yürütülen Tuz Gölü Yönetim Planı çalışmasının en önemli çıktılarından biri. Yönetim Planı çalışmalarında belirlenen öncelikler kapsamında yürütülen proje Altınekin Kaymakamlığı tarafından, ÖÇKK’nın maddi desteğiyle gerçekleştirildi. Konya İl Özel İdaresi, Konya İl Tarım Müdürlüğü, Altınekin İlçe Tarım Müdürlüğü, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) projeye katkıda bulunan diğer kurumlar.
Proje sonuçları ve daha fazla bilgi için: http://www.wwf.org.tr/haberler/haberler/archive/2008/kasim/07/haber/kurakliga-ragmen-altinekin-ciftcisinin-yuezue-guelueyor-tuz-goelue-havzasinda-damla-sulam/
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013