YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Eylül 2008

Acaristanbul’a Beykoz Belediyesi'nden Yeniden Ruhsat

  • 16.09.2008 bianet

    Yıkılmasına karar verilen Acaristanbul villaları için Beykoz Belediyesi yeniden ruhsat verdi. Mimarlar Odası Danıştay'ın ruhsatları iptal ettiği kararının geçerli olduğunu savunuyor. Çevre Bakanlığı yeniden dava açtı.

    Beykoz Belediyesi, geçen yıl Acaristanbul villaları için dönemin Orman Bakanı Osman Pepe ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuyu gündeme almalarının ardından yıkım kararı almıştı.

    Acarlar firması ise mahkeme aracılığı ile önce yıkım kararını durdurdu, ardından da verilen cezaları kaldırdı.

    Bu kararın ardından Acarlar firması Beykoz Belediyesi’nden yeni yapı ruhsatı aldı.

    Bir yıl içinde ne oldu?

    Acaristanbul’daki 144 villanın inşaatının kaçak olduğunu iddia eden TMMOB üyeleri Acaristanbul aleyhine dava açmıştı.

    Davacılar özel orman olan bölgede Orman Bakanlığı’nın ‘kesin izni’ olmadan yapı ruhsatı verilemeyeceğini, bu nedenle Beykoz Belediyesi’nin verdiği ruhsatların geçersiz, yapılarınsa kaçak olduğunu savunuyordu.

    İstanbul 3. İdare Mahkemesi, 9 Mart 2006’da Acaristanbul’da yapı ruhsatlarını iptal etti. Danıştay 6. Dairesi de kararı onayladı.

    Ardından Beykoz Belediyesi 13 Mart 2007’de Acaristanbul’da yarım kalan inşaatların yıkılmasına, 240 bin YTL de para cezası kesilmesine karar verdi.

    Acar İnşaatsa Beykoz Belediyesi’nin yıkım kararı ve para cezasına karşı dava açtı. İdare Mahkemesi, önce yıkım kararının yürütmesini durdurdu. Ardından hem yıkım kararını hem de para cezasını kaldırdı.

    Eğer yıkım kararı uygulansaydı, Acar İnşaat’a yüklü miktarda tazminat ödemek zorunda kalacağı iddia edilen Beykoz Belediyesi, ‘kendi kararının iptaline’ ses çıkarmadı, temyize gitmedi. Karar kesinleşti.

    Acar İnşaat, bir dava da Çevre Bakanlığı’nın "Acaristanbul’a kesin izin verilmemesi" kararının iptali için açtı.

    İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 26 Aralık 2008’de "dava konusu işlemi, sebep, konu ve yetki yönünden hukuka aykırı" olduğunu gerekçe göstererek "iptal" kararı verdi.

    Şirket bu karardan yola çıkarak Beykoz Belediyesi’ne yeniden ruhsat için başvurdu. Belediye, 26 Mart 2008’de 911 villa için yeni ruhsat verdi.

    Mimarlar Odası: Çevre Bakanı olaya sahip çıkmalı

    Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu tepkili:

    “Danıştay 6. Dairesi’nin aldığı karar kesin karardır. Yerel mahkemenin aldığı karar, Danıştay kararını ortadan kaldıramaz. Beykoz Belediyesi bir anlamda hukuku arkadan dolanarak yüksek mahkemenin kararını yok sayıp yasaları çiğniyor. Eski Çevre Bakanı Osman Pepe iyi niyetle konuyu gündeme getirmişti. O dönemde Başbakan bu yağmanın durdurulacağı vaadinde bulunmuştu. Ancak yüksek yargının kararından sonra işletilen süreç tamamen sürenin uzatılması ve ara yollara sapılması niteliğindeydi. Nitekim bugün bu endişelerimizin gerçekleştiğini gördük. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun olaya sahip çıkmasını bekliyoruz.”

    Şu anda yapı ruhsatının alınmasıyla 144’ü tamamlanan Acaristanbul projesindeki 911 villanın yapılmasının önünde engel kalmadı.

    Acarlar Şirketler Topluluğu Başkanı İsmet Acar, Danıştay’da devam eden dava tamamlanıncaya kadar inşaatlara başlamayacağını açıkladı. Diğer yandan Çevre Bakanlığı ise ruhsatın iptali için yeniden dava açtı. (EZÖ/TK)

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/109730/acaristanbula-beykoz-belediyesinden-yeniden-ruhsat

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu