YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Ağustos 2008

Gediz Havzası'nı Temizleyin

  • 26.08.2008 Birgün
       
    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, arsenik miktarının yüksek çıktığı Göksu ve Sarıkız kuyularının Gediz havzasından beslendiğini ancak havzasının sanayi kuruluşları tarafından kirletilmesinin önlenemediğini söyledi. Tahtalı Barajı’nda 75 günlük su kaldığı için halkın talebi üzerine arsenik miktarının yüksek çıktığı kuyuların da yeniden açıldığını belirten Kocaoğlu, “Çeşmelerinizden akan su kullanmanız içindir” dedi.

    Kocaoğlu, Göksu ve Sarıkız kuyularından şehir şebekesine su verilmeye başlandığını belirterek, verilecek sudaki arsenik oranının 20-30 mikrogram civarına yükseleceğini bildirdi. Kocaoğlu, Tahtalı Barajı"nda, “bir pompa çalıştırılırsa” 150, “iki pompa çalıştırılırsa” 75 günlük su kaldığını, bu nedenle arsenik oranının yüksek olduğu belirtilen Göksu ve Sarıkız kuyularından su vermeye karar verdiklerini bildirdi. Bu kuyulardan su verilmesiyle arsenik oranının yükseleceğini belirten Kocaoğlu, “Suyun verilmesiyle birlikte salıma göre arsenik oranı 20-30 mikrogram civarında olacaktır. Gazetelere vereceğimiz ilanlarla ve faturalarda gerekli uyarıyı yapacağız” dedi.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sağlıklı su temin etme çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Kocaoğlu, “İzmirlilerin şu sıcak günlerde hiç olmazsa kullanma suyu konusunda sıkıntı yaşamalarını istemiyoruz” dedi. İzmirlilerden şebeke suyunu içme suyu ve yemek yaparken kullanmamalarını isteyen Kocaoğlu, suyun kullanma suyu olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığını ifade etti.

    Kirliliğin nedeni Gediz Havzası

    İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve İZSU"nun yalnızca Balçova ve Tahtalı baraj havzalarını korumakla yükümlü olduğunu belirten Kocaoğlu, şöyle konuştu: “Tahtalı Barajı’ndaki su standardı ve havzanın korunması İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU"nun örnek başarısıdır. Yüzey sularımızda kirlilik yok. Yeraltı suları aldığımız kuyularımız, Gediz Havzası"ndan besleniyor. Havzadaki bu kirlenmede, küresel ısınma ve suların azalmasının yanı sıra bölgelerdeki sanayi atıklarının ve evsel atıkların Gediz’e deşarj edilmesinin çok büyük payı olduğuna inanıyoruz. Çevre ve Orman Bakanlığını, sanayi atıklarının denetlenmesi ve Gediz Havzası"nın korunmasına davet ediyoruz.”

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1219705289&year=2008&month=08&day=26    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu