YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 28 Eylül 2015

Japonya’dan yüzer güneş panelleri

  • Japonya baraj göllerinin üzerine yüzer güneş panelleri kuruyor.

    Özellikle Fukushima nükleer felaketi sonrasında güneş enerjisine yönelen Japonya, yüzölçümünden kaynaklanan dezavantajı yenilikçi projelerle dengeliyor. Daha önce Çevreciyiz’de, Japonya’nın güneş enerjisi üretimi için kullanılmayan golf sahalarını değerlendirdiğine değinmiştik. Japonya’nın 2015’te güneş enerjisi konusunda gerçekleştirdiği diğer yenilikse, yüzer güneş paneli tarlaları oldu. Göller ve baraj gölleri üzerine yüzer güneş panelleri yerleştiren Japonya, dünyanın en büyük yüzer güneş santralini ülkenin batısında faaliyete geçirdi. 

    9.000 güneş panelinden oluşan, 333 metre uzunluğunda ve 77 metre genişliğindeki santral yılda yaklaşık 2.680 mw saat elektrik üreterek 820 konutun elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.



    Santralin üreticisi Kyocera, suyun soğutucu etkisi nedeniyle bu panellerin kara üzerine kurulanlara göre daha verimli çalıştığını belirtiyor. Ayrıca tıpkı Hindistan’daki su kanallarında olduğu gibi, burada da güneş panelleri suyun üzerini örterek buharlaşmanın ve su kaybının önüne geçiyor. 

    Yüzer paneller konusunda liderlik Japonya’da olsa da Hindistan, Avustralya, Büyük Britanya, ve Brezilya gibi ülkeler de benzer projeler yürütüyor. Özellikle Brezilya, yine Kyocera ile birlikte yürüttüğü dev projeyle mevcut hidroelektrik santralini güneş enerjisi santraline dönüştürmeyi amaçlıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu