YUKARI

Enerji

Yazar: Editör | Eklenme Tarihi: 14 Haziran 2015

Yenilenebilir enerji rüzgarı devam ediyor

  • Yenilenebilir enerji kullanımı artmaya devam ederken, rüzgar enerjisi yatırımları 2014’ü rekorla tamamladı.

    Su, güneş, rüzgar, biyogaz, biyokütle ve belki de şu anda adını bilmediğimiz, teknolojik gelişmelerle hayatımıza girecek başka kaynaklar. Sürdürülebilir gelecek senaryolarının en önemli unsurlarından olan yenilenebilir enerji, her geçen yıl daha çok kullanılıyor. Her yıl 15 Haziran’da kutlanan Küresel Rüzgar Günü, rüzgar enerjisinin yarattığı fırsatları vurgularken, temiz enerji kullanılan daha yeşil bir dünya ümidini paylaşıyor. Biz de bu fırsatı kullanıp rüzgar enerjisiyle ilgili bir araştırma yaptık ve ilgi çekici bilgiler toplamaya çalıştık. 

    Öncelikle üretim, tüketim ve yatırımlar...

    - Rüzgardan elektrik üretiminin en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla aşağıdaki şekilde:
    Danimarka: %34
    İspanya: %21
    Portekiz: %20
    İrlanda: %16
    Almanya %9

    - En hızlı büyüyen yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar enerjisi yatırımları 2014’te 100 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımlarla 608 milyon ton karbon salımının önüne geçildi. 
    - İngiltere ve Almanya’da rüzgardan elde edilen enerji konusunda rekor kırıldı. 2013’te İngiltere’deki konutların %15’inde rüzgar enerjisi kullanılırken 2014’te bu rakam %25’e çıktı. İskoçya’da rüzgar enerjisi kullanım oranı yaklaşık %98. Danimarka ise 2020’de %100’e çıkmayı hedefliyor. 
     AB ülkeleri 2014 yatırımlarından Almanya’nın aldığı pay yaklaşık %45. 
    - Yine AB ülkelerinde 2014 enerji yatırımlarında rüzgar %44, güneş %30 pay alıyor.
    - AB ülkelerinde yapılan yatırımların miktarı, doğalgaz ve kömür yatırımlarının toplamını aşmış durumda. AB’nin elektrik tüketiminin yaklaşık %10’unu karşılayan bu yatırımlar 73 milyon konuta enerji sağlıyor. 
    - Dünya rüzgar enerjisi kurulu gücü 370.000 MW’a ulaşırken, Türkiye’nin payı ne yazık ki sadece %1. Dünyada ve Türkiye’de rüzgardan elektrik üretiminin payı ise yaklaşık %4. Gerekli yatırımlar yapılırsa 2030’da bu rakamın dünya için %19’a çıkabileceği belirtiliyor.
    - Türkiye’de rüzgar konusunda gidecek çok yol var fakat ülkemizde rüzgar kurulu gücünün gelişimi yine de çevreye katkı sağlıyor. Rüzgar enerjisi sayesinde 2007’den bu yana bertaraf edilen tahmini karbon miktarı 30 milyon ton. 
    - Rüzgar konusundaki gelecek senaryoları hem dünya hem de Türkiye’de ciddi artış rakamları içeriyor. Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği’ne göre, 2020’de dünyada rüzgar enerjisi kapasitesi 700.000 MW’a çıkacak. 2014’te 3.630 MW olan Türkiye rüzgar enerjisi için 2023 hedefi ise 20.000 MW.
    - Uluslararası Enerji Birliği rakamlarına göre fosil yakıtlara ödenen sübvansiyon 6-7 dolarken yenilenebilir enerji tekneolojileri için bu rakam sadece 1 dolar.

    Yatırımlar ve ülkelerden bağımsız olarak rüzgar güllerini incelersek...
    - 2013 sonunda dünyada kullanılan rüzgar türbini sayısı 241.100.
    - Denizde kurulu 6 MW’lık bir adet rüzgar türbini yaklaşık 5.500 konuta enerji sağlıyor. 
    - Rüzgar gülü santralleri, tükettikleri enerjinin 39 katına kadar enerji üretebilirken, bu rakam nükleer santrallerde 16 ve termik santrallerde 11.
    - Bir rüzgar türbininin üretim, operasyon ve geri dönüşümünde harcanan enerjiyi üretmesi yaklaşık 3-6 ay sürüyor.
    - Rüzgar türbinlerinin ömrü 20-25 yıl.
    - Rüzgar türbinleri 8.000 parçadan oluşuyor.
    - Dünyanın en büyük rüzgar türbini 8MW’lık ve pervane çap genişliği tam 164 metre.

    Ve tabii ki inovasyon...
    - Rüzgar enerjisi bu hızla büyürken, rüzgar güllerinin tasarımları da gelişmeye devam ediyor. Klasik pervaneler yerlerini daha verimli alternatiflere bırakıyor.
    - Dikey rüzgar gülleri veya daha verimli tarla tasarımları geliştiriliyor.
    - Dev şehirlerin enerjisini karşılayan rüzgar gülleri Eyfel Kulesi gibi sembol binaların da daha sürdürülebilir olmasını sağlıyor.
    - Rüzgardan enerji üretmenin tek yolu tabii ki bu rüzgar gülleri değil. Dev uçurtmalardan elde edilen enerji Afrika ve Asya’nın bazı bölgeleri için sürdürülebilir enerji kaynağı olmayı amaçlıyor.

    Küresel Rüzgar Günü'nde, hem dünya hem de Türkiye için rüzgarın gücünün daha iyi kullanılacağı bir dönemin başlamasını diliyoruz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu