YUKARI

Enerji

Yazar: Editör | Eklenme Tarihi: 10 Mart 2015

İngiltere gelgitten enerji üretecek

  • İngiltere'de devreye alınması planlanan projeyle, denizde görülen gelgitin enerjiye dönüştürülmesi hedefleniyor.

    Hidroelektrik enerji denince aklınıza sadece barajlar geliyorsa bir kere daha düşünmek isteyebilirsiniz. Çünkü son dönemde ratladığımız haberler, güneş ve rüzgar enerjisinde olduğu gibi hidroelektrik enerji konusunda da çok önemli gelişmeler olduğunu gösteriyor. Birkaç hafta önce şehir su şebekesine yerleştirilen türbinlerden elektrik elde edildiğinden bahsetmiştik. Bugünkü haberimiz yine suyun hareketinden enerji elde etmekle ilgili fakat bu seferki hareket akan sudan biraz daha etkileyici. Zira işin içinde okyanuslar, yer çekimi kanunları ve hatta uydumuz Ay da var. Evet, tahmin ettiğiniz gibi konumuz gelgit.

    Geçtiğimiz yıl rüzgar enerjisi üretiminde rekor kıran İngiltere, yenilenebilir enerji konusundaki hedeflerini oldukça büyüterek yeni sulara yelken açıyor. Ülke çapında devreye alınması planlanan altı proje hayata geçerse, ülkede gelgitten enerji elde edilmeye başlanacak.

    Fikrin temelinde yine türbinler var. Özetle anlatmaya çalışırsak, gelgitin yaşandığı körfez bir dalgakıranla çeviriliyor. Bu dalgakıranı baraj işlevi görecek bir dolgu yol gibi düşünebiliriz. Dolgu yolun kıyıya en uzak noktasına türbinler yerleştiriliyor. Yükselen sular, barajdan dolayı kıyıya ulaşamıyor ve böylece setin dışındaki su seviyesi, içeridekinden daha yüksek hale geliyor. Daha sonra barajın kapakları açılıyor ve içeri akın eden sular türbinleri hareket ettirerek enerji ortaya çıkarıyor. Gelgit tamamlandığında, setin dışındaki su seviyesi azaldığı için ilk işlemin tam tersi yaplıyor. Böylece içeriden dışarıya akan sular sayesinde enerji üretilmiş oluyor. Günde yaşanan iki gelgit sayesinde, kıyıdaki baraj gölünün türbinleri bir gün içinde dört kere devreye alınıyor.

    Gelgit enerjisi için hazırlanan ilk proje Galler kıyısındaki Swansea yakınlarında hayata geçecek. Yaklaşık 22 km uzunluğundaki dolgu yolun 150.000 evin enerjisini sağlaması hedefleniyor. Cardiff yakınlarında kurulacak ikinci projeyse ilkinin yaklaşık yedi katı büyüklüğünde ve bir milyondan fazla evin elektriğini üretebilecek kapasitede.

    Dolgu yol üretilirken körfez yatağındaki çakıllar kullanılacak ve pek çok dalgakırandaki gibi, üzerinde yürümek mümkün olacak. Tasarımcılar biraz daha geniş kapsamlı düşünerek bisiklet yolunu da projeye eklemişler.

    Çevre boyutuna gelirsek, körfezin kapatılması kafalarda soru işaretleri yaratsa da, projenin körfeze en az düzeyde zarar vereceği belirtiliyor. Çevreci grupların genelde desteklediği projeye ekonomik nedenlerle itiraz eden balıkçılar mevcut.

    İngiliz hükümeti projeye onay verdi. Galler kıyısındaki Swansea yakınlarında kurulması planlanan ilk tesisin 2022'de elektrik üretmesi hedefleniyor. Tarih çok yakın gibi görünmese de bu denli büyük bir yatırım için normal kabul etmek gerekiyor zira ilk projenin maliyeti 1,5 milyar dolar. Bu rakam, bir megawatt saatlik maliyetin 250 dolar olduğu anlamına geliyor. İngiltere’nin deniz üzerindeki rüzgar santrallerinin bir megawatt saatlik maliyeti bile 200 dolar olduğu için, gelgit projesi yüksek maliyetiyle fazla dikkat çekiyor. Bununla birlikte, projenin destekçileri yeni projelerle birim maliyetlerin düşeceğini ve hem yürüyüş yoluyla sosyal fayda sağladığı hem de çevreye çok az zarar verdiği için bu fikre mutlaka şans verilmesi gerektiğini savunuyor. Üstelik projeler tam kapasite devreye alındığında 120 yıl boyunca İngiltere'nin enerji ihtiyacının %8'i karşılanacağı için, bunun uzun vadede iyi bir yatırım olduğu da belirtiliyor.

    Proje hakkında detaylı bilgi almak ve proje görsellerini incelemek için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu