YUKARI

Keşfet

Yazar: Burcu Parmak | Eklenme Tarihi: 05 Mayıs 2008

Gökyüzünde Uçuşan Çiçekler

  • Hayranım şu kelebeklere... Gökyüzünde uçuşan çiçeklere benzerler. Rengârenk, kıpır kıpır… Bir kelebeğin peşine takılırım. Rengini, biçimini, uçuşunu incelerken bir de bakmışım ki saatler geçip gitmiş.

    Her kelebekte yeni bir renk, yeni bir şekil, yeni bir bilgi keşfederim. Kelebeklerin fotoğrafını çekmek de çok zevklidir. Kuşların aksine, yaklaştığımızda hemen kaçmazlar.

    Çiçeğin üzerine konmuş bir kelebeği hemen fark etmek zordur. Doğanın renkleri arasında kendilerini saklarlar. Ama hava sıcak ve güneşliyse yerlerinde pek durmazlar.

    Kelebeklerin hayran olduğum diğer özelliği; yaşam döngüleridir. Hep bir günle sınırlı olduğunu duyarız ömürlerinin. Oysa bir kelebeğin özelliği diğerini tutmaz. Kimi kelebek 1 gün yaşarken, kimisi aylarca yaşayabiliyor. Üstelik bu sadece yaşamının kelebek evresindeki yaşı. Oysa bir kelebek, önce yumurtadan tırtıl olarak çıkıyor. “Yaşamanın tadı yapraklarda gizlidir” diyor ve doymak bilmeksizin yaprakları kemiriyor. O kadar çok yiyip şişiyor ki artık bir dal ya da taşa tutunup pupa evresine geçiyor ve kendini dinlenmeye bırakıyor. Bu evrede kabuğun içinde kelebeğin yapısı oluşuyor ve kelebek kabuğu yırtıp çıkıyor. Birkaç saat içinde de uçuyor.


    Dünyada çeşit çeşit kelebek var. Bugüne kadar yaklaşık 150.000 kelebek türü isimlendirilmiş. Bunlardan bazıları sadece Türkiye’de gözleniyor. Bazıları da soyları tükenmek üzere olduğu için koruma altına alındı. En çok kelebek türü (6000 tür) Güney Amerika’da yaşıyor. Uzun ömre sahip kelebekler göç ederek sıcak ülkelere gidiyor ya da kış uykusuna yatıyor.

  • Kelebekler gündüz ve gece kelebekleri olarak ikiye ayrılıyor. Gece kelebeklerinin renkleri daha sade ve antenlerinin ucu sivridir. Kimilerinin antenlerindeyse tüyler görülür. Dikkatimizi çeken renkli kelebekler daha çok gündüz kelebekleridir. Bunları antenlerinin ucundaki topuzdan ve narin görünüşlerinden ayırt edebiliyoruz.

    Kelebekler nasıl beslenir derseniz, en çok benzedikleri canlılardan ipucu alabiliriz. Tıpkı arılar gibi kelebekler de balözü emerler. Kelebeklerin tat alma organları ayaklarındadır. Çiçeğin balözünü beğenirlerse kıvrık hortumlarını uzatarak balözünü emmeye başlarlar. Ben de bir kelebek gibi hanımeli çiçeğinin içindeki balı emmeye bayılırım.

    Türkiye’nin dört bir yanında kelebekleri gözlemek mümkün. Ancak öyle bir yer var ki, orda yaşayan kelebekleriyle ün salmış. Burası ‘Kelebekler Vadisi’. Bu vadide çok sayıda kelebek görülemese de özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında birkaç özel kelebek türünü görmek mümkün.



    Kelebekler isimlerini daha çok kanat şekillerinden ve renklerinden alır. Mesela beyaz renkli bir kelebeğin adı beyaz melektir. Kırlangıç gibi uzun kuyruğu olan başka bir kelebek türünün adı ise erik kırlangıçkuyruğu. Kanadında turuncu bir leke bulunan bir kelebek türüneyse turuncu süslü kelebek denir. Bakalım fotoğraflardaki kelebeğin adını tahmin edebilecek misiniz?