YUKARI

Keşfet

Yazar: Seçil Oprak Akalan | Eklenme Tarihi: 28 Aralık 2007

Hak Değirmende Kalmasın

  • Biz küçükken oyunlar oynardık mahalle aralarında. Bir oyun bitmeden büyük çocuklar mızıkçılığa başladı mı oyun orada kalır, oyunun en zevkli kısmı için küçük çocuklara sıra gelmezdi. “Ama sıra bendeydi, benim hakkımdı...” diye isyan eden küçük çocuklara da hemen şu cevap yapıştırılırdı. : “Oyun bitti, hak değirmende kalsın!”

    Hak Değirmende Kalmasın

    Biz küçükken oyunlar oynardık mahalle aralarında. Bir oyun bitmeden büyük çocuklar mızıkçılığa başladı mı oyun orada kalır, oyunun en zevkli kısmı için küçük çocuklara sıra gelmezdi. “Ama sıra bendeydi, benim hakkımdı...” diye isyan eden küçük çocuklara da hemen şu cevap yapıştırılırdı. : “Oyun bitti, hak değirmende kalsın!”

    Evet oyun gerçekten bitti ve bizler birer yetişkiniz artık. Birbirimizin hakkını değirmende bırakarak yaşamak, bizim için öylesine normal bir davranış oldu ki artık.

    Otobüse binerken önümüzde bekleyenden önce binmek, sıraların ortalarına doğru kaynayıvermek, yeşil ışıkta geçen yayaların geçmesini beklemeden üstlerine araba sürmek, ucuzu pahalı, pahalıyı en pahalı yapmak, bozuğu, bayatı, son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satmaya çalışmak.

    Oyunlarımızda kaldığını düşündüğümüz değirmen hayali de olsa, biz meğer ne kadar alışmışız birbirimizin hakkını ortadan kaldırarak yaşamaya. Oysa doğayı korumanın temeli öncelikle “birbirimizin hakkına saygı duymaktır.” Birbirinin haklarına saygı duymayan insanlar ne yazık ki dünyada yaşayan bitkilerin, hayvanların da yaşama hakkına saygı duyamazlar.

  • Sevgili Arkadaşlar;
    Yaşadığımız çevre sorunlarını düşünün. Arkadaşlarınızla ailenizle ve öğretmenlerinizle tartışın. Aslında tüm sorunların temelinde, doğal kaynaklarımızın “kökünü kuruturcasına” tüketilmesinde, biz insanoğlunun doymak bilmez tüketim hırsı yatar. Çevreyi ve doğayı korumak için kirlilik üreten bir fabrika bacasına filtre takmak, atıkları ayrıştırmak ve atıklardan heykeller yapmak, geri dönüşümlü kağıt kullanıp hep aynı tempoda tüketim alışkanlıklarımıza devam etmek yetmez.

    Günümüzde atıkları doğaya salmadan yok etmek, çevrenin korunması için güzel bir çözüm önerisi olarak bizlere sunuluyor. Oysa atıkları yok etmek değil, doğal kaynakları daha az tüketmek üzerine kafa yormalıyız. Unutmayalım tükettiğimiz pek çok ürünün üretilmesi için mutlaka doğal kaynaklar kullanılıyor. Örneğin su, toprak, temiz hava, kum, ağaç, bitki vs...


    Doğal kaynakların bizden başka kişilerin ve canlıların da yaşamlarını devam ettirmeleri için gerekli kaynaklar olduklarını asla unutmayalım ve yaşama haklarına saygı duyalım.

    Doğanın gerçek koruyucuları olmak için lütfen önce birbirimizin ve tüm canlıların yaşam haklarına saygı!