YUKARI

Çevre Koruma

Yazar: Kerem Ateş | Eklenme Tarihi: 05 Ocak 2008

Avrupa Birliği ve Gençlik Projeleri

  • Ülkemizde son yıllarda özellikle gençlik örgütlenmelerinin en sık ve yoğun olarak uyguladığı projeler, Avrupa Birliği Gençlik Programları kapsamındaki fonlarla yürütülen gençlik projeleri olmaktadır. Gençlik projeleri, fon sağlamanın yanı sıra gençlerin Avrupa ülkelerini tanımasını, Avrupa kültürü ile kaynaşmasını sağlamaktadır.





    Gençlik Projeleri’nin ülkemizdeki gelişim süreci şu şekilde yaşanmıştır:
    • 1999 Helsinki Zirvesi ile Türkiye’nin aday adayı statüsünden aday statüsüne alınmasıyla birlikte ülkemiz gençlik projeleri ile tanıştı.
    • İlk gençlik projeleri olarak Avrupa – Akdeniz Gençlik Eylem Programı – EUROMED ülkemizde uygulanmaya başladı.
    Türkiye yaklaşık 3 yıl yalnızca EUROMED projelerinde yer alabildi. EUROMED projelerinde Avrupa ülkelerinin yanı sıra Akdeniz’e kıyısı bulunan Mısır gibi ülkeler de ortak olarak projelerde yer almaktadır.
    • EUROMED projelerinde sorunlar yaşandı. Başvuru formlarının İngilizce doldurulması, başvuruların doğrudan Brüksel’e yapılması, derneklerin ve kuruluşların proje deneyiminin olmaması proje kabullerinde büyük sorunlar yaşanmasına sebebiyet verdi.
    • EUROMED projeleri yeterince uygulanamadığı için bir süre ara verildi. 2007 – 2013 süreci ile birlikte projeler yeniden değerlendirilmeye başlandı.

    EUROMED projeleri ile birlikte Avrupa’da gençlik projeleri uygulanmaya başladı. AB Eğitim ve Gençlik Programları’nın ülke içinde tanıtılması, koordinasyonu, yürütülmesi ve programlardan faydalandırılacak projelerin yurtiçinde değerlendirilmesi, seçimi AB Komisyonu tarafından yapılacak proje müracaatlarının derlenmesi ve ön değerlendirmelerinin yapılması, üye ülkeler ve AB Komisyonu ile programın gerçekleştirilmesi ve işbirliği kurulması konusundaki ilişkilerin yürütülmesi amacıyla her ülkede uygulayıcı ve koordinatör birim olarak Ulusal Ajanslar kuruldu. Bu amaçla ülkemizde Ocak 2002 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde Ulusal Ajans görevini yerine getirmek üzere Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Progamları Dairesi adı altında daire başkanlığı kuruldu.

  • Ulusal Ajans’ın kurulması ile birlikte AB programlarından faydalanmak üzere Türkiye ile AB komisyonu arasında 26 Şubat 2002’de imzalanan çerçeve anlaşma 28 Haziran 2002’de TBMM’de onaylandı. İmzaların tamamlanması ile birlikte, 1 Eylül 2002’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Böylece Türkiye, Avrupa Birliği üye ülkesi olmadığı halde Gençlik Programları’ndan tam üye statüsünde faydalanabilir oldu. 2007 yılına kadar projeler Eylem 1, Eylem 2, Eylem 3, Eylem 4 ve Eylem 5 türlerine göre ayrılmaktaydı. Ancak ülkemizde 2003 – 2006 yılları arasında sadece Eylem 1, Eylem 2, Eylem 3 ve Eylem 5 uygulandı. Bu kapsamda 2003 – 2006 yılları arasında Türkiye’de çeşitli illerde 1169 gençlik projesi gerçekleştirildi.

    2007 – 2013 dönemi için gençlik projeleri yeniden revize edilmiş ve farklı başlıklarda ayrılmışlardır. Sadece 2007 döneminde ülkemizde 278 proje hayata geçmiştir.

    Kısaca göz attığımız Avrupa Birliği Gençlik projeleri özellikle dil öğrenmek isteyen, Avrupa ülkeleri ve Avrupa Kültürü ile tanışmak isteyen 18 – 30 yaş arasında gençler için bulunmaz bir nimettir. Avrupa Gönüllü hizmeti kapsamında yurtdışında bir projede çalışmak için, Türkiye’den bir kuruluşun himayesinde, Avrupa’da yurt dışından gönüllü kabul eden bir kuruluşa başvurulmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, başvurulacak kuruluşların daha önce proje uygulamış ve herhangi bir sorun yaşamamış olmasıdır. Güvenilir, deneyimli kuruluşlar ile bu projelerde yer almak önemlidir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu